کوتاهی دولت در تعیین قیمت تضمینی گندم کار دستش داد

خبرگزاری فارس , 29 خرداد 1398 ساعت 12:05

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان می‌گوید «کشاورزان رغبتی برای تحویل گندم به مراکز خرید ندارند» و این در حالی است که گندم گلستان زیر بار ضایعات از استان خارج می‌شود.


به گزارش عصر امروز داستان تکراری تأخیر در پرداخت خرید تضمینی گندم، نارضایتی گندم‎کاران از قیمت تعیین شده امسال نیز همچون سال‎های گذشته ادامه دارد و گویا این شرایط کار دست دولت داده است.
 
گرچه با سیاست‎های پرداخت 50 درصدی از  مطالبات گندم‎کاران در زمان کوتاه تعیین شده شرایطی را فراهم کرد تا کشاورزان برای کشت دوم با مشکلات کمتری روبه‎رو شوند ولی افزایش قیمت نهاده‎ها تا چند برابر شدن هزینه‎های حمل بار، کمباین و ... موجب شده که کشاورزان انتظار داشته باشند که نسبت به سال گذشته حداقل دو برابر قیمت تضمینی خرید گندم افزایش یابد.
 
این موضوع امسال مورد درخواست بسیاری از نمایندگان مجلس و بخش کشاورزی قرار گرفت و در نهایت دولت به خرید قیمت گندم با بهای یک هزار و 600 تومان تن داد.
 
اما به اذعان مسوولان شایعه‎های فضای مجازی و وعده‎های یکی از نمایندگان در استان گلستان موجب شد که کشاورزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته گندم بسیار کمتری به مراکز خرید  تحویل دهند از این رو این مهم را دنبال کردیم تا ببینم ماجرای عدم تحویل گندم به مراکز خرید از سوی کشاورزان چه بوده است.
 
براساس اطلاعات یک منبع آگاه نیز در استان گلستان گزارش‎هایی مبنی به عدم تحویل گندم به مراکز خرید در یکی از شهرستان‎های استان گلستان نیز به نهادهای انتظامی گزارش شده است و این موضوع به دلیل امنیت غذایی که گندم دارد شرایط را پیچیده‎تر کرده است.
 
*بخشی از گندم مرغوب کشور، دیگر در کیسه دولت نیست
 
  و از سوی دیگر گزارش‌هایی مبنی بر خروج گندم از استان گلستان حتی زیر بار ضایعات وجود دارد که این مهم نشان می‌دهد که بخشی از گندم مرغوب کشور، دیگر در کیسه دولت نیست.
 
به نظر می‎رسد اهمال‎کاری‎های دولت و وعده‎های انتخاباتی نمایندگان این‎بار کار دست مسوولان بخش کشاورزی داده و از سویی به دلیل اینکه گندم استان گلستان در کیفیت آرد کشور نیز حائز اهمیت است عدم تحویل گندم از سوی کشاورزان به مراکز خرید تضمینی حتی شاید به پایین آمدن کیفیت گندم کشور تمام شود و یا موضوع واردات آرد با کیفیت برای برخی از صنایع در کشور بار دیگر مطرح شود.
 
موضوعی که شاید تنها با افزایش قیمت گندم با کیفیت استان گلستان به راحتی می‎توانست حل شود و حتی کشاورزان استان را برای کشت گندم در سال آینده ترغیب می‌کرد امروز با این اهمال‎کاری‎های دولت در تعیین قیمت تضمینی خرید گندم به چالشی جدیدی در استان گلستان ختم شده است.
 
از سویی بر اساس قانون  و تبصره 6 خرید تضمینی محصولات کشاورزی  دولت موظف است قیمت خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی موضوع این قانون در هرسال زراعی را به‌گونه‌ای تعیین کند که میزان افزایش آن هیچ‌گاه از نرخ تورم اعلام‌شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در همان سال کمتر نباشد ولی متاسفانه این مهم  اتفاق نیفتاده است و امسال نیز دولت از آنجا که به این قانون پیش از سال 1398 به درستی عمل نکرده بود گزارشش بر روی میز قوه قضائیه قرار گرفت و به ناچار مجبور شد که قیمت گندم را از یک هزار و 300 تومان به یک هزار و 600 تومان افزایش دهد.
 
اما این موضوع کشاورزان را راضی نکرده و به نظر می‎رسد که کشاورزان بیش از دولت تمایل دارند گندم را به بخش خصوصی بفروشند.
 
*تمام مطالبات گندمکاران گلستانی به زودی پرداخت می‌شود
 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفت‎وگو با خبرنگاران در خصوص عدم تحویل گندم به مراکز خرید از سوی کشاورزان گلستانی اظهار کرد: اینکه این روزها نگه داشتن گندم در انبار شخصی به چه دلیلی اتفاق می‎افتد اطلاعاتی ندارم اما کشاورزان رمقی برای تحویل گندم به دولت ندارند.
 
مختار مهاجر تصریح کرد: بر اساس اطلاعاتی که حاصل شده بالغ بر 400 هزار تن گندم در انبارها شخصی مردم نگهداری می‎شود و انبار گردانی کار سختی است و این روزی گران‎بها رزق مردم است و نگه‌داری به این شکل کپک می‌زند و یا شپشک می‌گیرد.
 
وی ادامه داد: دولت در اثر وقت پول کشاورزان را پرداخت خواهد کرد و اگر افزایش قیمتی هم وجود داشته باشد به همه کشاورزان تعلق می‎گیرد.
 
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان متذکر شد: یک سری از نمایندگان مجلس و وزارتخانه پیگیر موضوع افزایش قیمت گندم هستند و اگر اتفاق بیفتد تمام کسانی که به دولت تحویل دادند از این شرایط بهره‎مند می‎شوند.
 
مهاجر افزود: بیش از 212 میلیارد تومان از مطالبات کشاورزان معادل 50 درصد پرداخت شده است و مابقی مطالبات را پیگیری می‎کنیم تا به زودی پرداخت شود.
 
*خروج گندم از استان گلستان بدون مجوز غله ممنوع است
 
مدیرکل غله استان گلستان نیز دراین باره گفت: مهمترین عامل خسارت‎های وارد شده  در بحث گندم در استان سیل است و امسال مراکز خرید با 10 روز تاخیر فعالیت خود را آغاز کردند.
 
حمیدرضا علی‎محمدی با بیان اینکه بخش خصوصی به شکل پررنگ برای خرید گندم امسال وارد عمل شده و گندم کشاورزان را خریداری می‎کند، تصریح کرد: بخش خصوصی در داخل استان محدودیتی برای این خرید ندارند ولی انتقال این گندم به خارج از استان جرم است.
 
مدیرکل غله استان گلستان ادامه داد: ذهنیتی در بین کشاورزان به وجود آمده که دولت به دنبال گران کردن گندم است به همین دلیل در بحث تحویل آن شاهد اختلال  هستیم.
 
علی‎محمدی با بیان اینکه در بحث پیشگیری از جرائم یکی از مصوبات کارگروه این است که خروج گندم از استان گلستان بدون مجوز غله ممنوع است، افزود: برای جلوگیری از این موضوع تصمیم گرفتیم که تخلف خروج  گندم از استان را در دو بخش با بارنامه و بدون بارنامه پیگیری کنیم.
 
وی افزود: اگر بدون بارنامه باشد می‎تواند تخلف محسوب شود  و با آن برخورد خواهیم کرد و اگر با بارنامه صورت گرفته شده باشد باید با متولیان صدور بارنامه نیز برخورد شود.
 
مدیرکل غله استان گلستان متذکر شد: آمارهای متعددی در سال گذشته داشتیم که گندم از استان  خارج شده است و درخواست داریم که این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
 
به گزارش فارس، حال باید دید گندمی که در استان گلستان مثل یک دکل نفتی با ارزش است و با ارزش افزوده‌ای که دارد چرخ بخش‌های مختلف صنعت را به گردش در می‌آورد چه شرایطی با سیاست‌های دولت پیدا می‌کند و آیا گندم همچون پنبه جای خود را به محصولات دیگر خواهد داد یا خیر؟ 
 
================================
 
گزارش مشترک از داود خاندوزی و فاطمه رائیجی


کد مطلب: 263789

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcc41qio2bqem8.ala2.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir