مختارپور: فضای مجازی تهدیدی برای کتابخوانی نیست

خبرگزاری فارس , 26 تير 1396 ساعت 19:18

دبیرکل نهاد کتابخانه‌ها گفت:برخی تصورشان این است فضای مجازی تهدیدی برای مطالعه است اما اینگونه نیست.فضای مجازی به دلیل تاکید بر سرعت انتقال پیام گرفتار نوعی تقلیل‌گرایی است. این در حالی است که مبنای کتاب اصلا اینگونه نیست که بتوان در فضایی محدود پیام آن را منتقل کرد.


به گزارش عصر امروز، مراسم «تجلیل از روستا‌های برگزیده سومین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب» ظهر امروز با حضور علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌هاى عمومى کشور، در باغ زیبا برگزار شد.
 
علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این مراسم گفت: در حال حاضر هفت نفر از مدیران کل کتابخانه‌های استانی ما همچنین دو مدیرکل ستادی ما در نهاد از بانوان هستند. هزار و ۳۲۷ مسئول کتابخانه از بانوان هستند که این آمار ۵۷ درصد کل کتابخانه‌های کشور را شامل می‌شود. همچنین روسای اداره کتابخانه‌های عمومی ما در شهرستان‌ها از بانوان هستند که این آمار هم ۲۳ درصد از مجموع را نشان می‌دهد. اگرچه روند حضور بانوان در مسئولیت‌های اصلی در این نهاد از سال‌های قبل هم وجود داشته است اما این آمارها در طی دوره اخیر محقق شده است.
 
وی ادامه داد: عامل اصلی برای رشد کتابخوانی، احیای ارزش و فضیلت کتابخوانی است، وامروز کسی نمی‌تواند بگوید مردم کتاب نمی‌خوانند چون وقتش را ندارند چرا که طبق اعلام رسمی ۲۷ میلیون نفر از مردم ایران بازی‌ می‌کنند و به طور متوسط روزانه ۷۲ دقیقه از بازی‌های رایانه‌ای استفاده می‌کنند.
 
مختار در ادامه با اشاره به این که کسی نمی‌تواند بگوید مردم کتاب نمی‌خوانند چون گران است  خاطرنشان کرد: طبق همین پژوهش در سال ۹۴ مردم ۴۶۰ میلیارد تومان برای بازی‌های دیجیتال پول داده‌اند. واقعیت این است که کتاب جزو ارزان‌ترین محصولات و خدمات است.
 
وی گفت: یکی از علت‌های کتاب‌نخوانی ما ایرانیان این است که کتابخوانی دیگر فضیلت و ارزش نیست؛ امروز چنانچه یک جوان مدل گوشی‌اش پایین باشد، از دوستانش خجالت می‌کشد. ما تا زمانی نتوانیم فضیلت کتابخوانی را دوباره برگردانیم و مردم احساس کنند اگر اهل کتاب خواندن نباشند، حتما چیزی کم دارند، مشکل کتابخوانی ما حل نمی‌شود.
 
مختارپور ادامه داد: یکی از راه‌های حل این معضل این است که مدیران، مقامات و مسئولان ارشد ما نشان دهند که کتاب می‌خوانند. امروز به جرات می‌توان گفت که فقط مقام معظم رهبری هستند که سالی چند بار به بحث کتاب در قالب‌های مختلف از جمله نوشتن تقریظ، دیدار با نویسنده کتاب و مواردی از این دست، نشان می‌دهند که کتاب می‌خوانند و این کار برایشان مهم و یک فضیلت است. باید مدیران و مسئولان دستگاه‌های فرهنگی خودشان اهل کتاب باشند.
 
وی به صحبت‌هایی که پیرامون فضای مجازی و کتاب و کتابخوانی مطرح می‌شود واکنش نشان داد و افزود: برخی تصورشان این است که فضای مجازی تهدیدی برای مطالعه است اما اینگونه نیست با این وجود شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی به دلیل تاکیدی که بر سرعت انتقال پیام دارند، گرفتار نوعی تقلیل‌گرایی هستند. این در حالی است که مبنای کتاب اصلا اینگونه نیست که بتوان در فضایی محدود پیام آن را منتقل کرد.
 
بنا به گفته مختارپور کتابخانه امروز تنها محلی برای حبس کتاب‌ها و احیانا امانت دادن تعدادی از آنها به چند نفر از مخاطبان نیست کتابخانه باید جایی باشد برای حل مشکلات و آسیب های فرهنگی و اجتماعی در همان منطقه ای که واقع شده است؛ کودکان در محیط کتابخانه است که آداب اجتماعی را یاد می گیرند.
 
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه از ۶۱ هزار روستای کشور، حدود ۵۰ هزار روستای کشور فاقد هر نوع کتابخانه‌ای هستند، گفت: بنده تقاضای خودم را به مسئولان مربوطه برای استفاده از فضاهای نیمه کاره و یا تعطیل شده در روستاها مانند خانه‌های بهداشت و یا حمام‌های تعطیل شده، گفته‌ام و به آن‌ها پیشنهاد داده‌ام که ما می‌توانیم به راحتی و بدون اینکه کلنگ تازه‌ای بزنیم، از این فضاها به‌عنوان کتابخانه در روستاها استفاده کنیم.
 
در این نشست  ۱۰ روستای برگزیده در جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب،معرفی و از آن ها تقدیر به عمل آمد.


کد مطلب: 209824

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdccioqi02bqx48.ala2.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir