رونق گردشگری سلامت نیازمند عزم ملی

خبرگزاری ايرنا , 29 خرداد 1396 ساعت 15:15

نایب رئیس انجمن گردشگری سلامت ایران با تاکید بر اینکه گردشگری سلامت باید به عنوان یک دغدغه ملی مطرح شود افزود : رونق این حوزه نیازمند عزم ملی در سطوح کلان سیاستگذاران و رشد و توسعه آن فراتر از رابطه چند دستگاه است .


به گزارش عصر امروز - محمد پناهی در مورد وضعیت گردشگری سلامت در ایران اظهار کرد : این شاخه از گردشگری در ایران با مشکلات و موانع زیادی روبرو است و از طرفی ظرفیت های بالفعل و بالقوه بالایی برای توسعه آن وجود دارد .
وی به وجود رقبای جدی در سطح منطقه در حوزه گردشگری سلامت اشاره کرد و افزود : در صورت جدی نگرفتن این صنعت ،با مشکلات زیادی روبرو خواهیم شد و از صحنه رقابت عقب می مانیم و ظرفیت ها را یکی پس از دیگری از دست می دهیم .
پناهی با تاکید بر اینکه یکی از مولفه هایی که می تواند اقتصاد کشور را به جلو هدایت کند بهره گیری از ظرفیت صنعت گردشگری است به تاکید رهبر معظم انقلاب بر حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی به عنوان تنها راهکار اساسی برای رشد اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت :از آنجا که دایره تحریم ها هر روز به نوعی تغییر می کند و افزایش می یابد تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور امکان پذیر نخواهد شد مگر اینکه ظرفیت های ملی خود را شناسایی کنیم و اقتصادی درون زا داشته باشیم .
نایب رئیس انجمن گردشگری سلامت ایران، معنای گردشگری در جمهوری اسلامی ایران را متفاوت با سایر کشور ها عنوان کرد و گفت : گردشگری در کشور ما معنای خاص خود را دارد و به این شکل نیست که مانندسایر کشورها به هرقیمتی این صنعت را دنبال کنیم و نگاهی که دیگر کشورهای غربی به آن دارند را اجرا کنیم .
وی تاکید کرد :ما گردشگری را بر مبنای فرهنگ و الگوهای ارزشی خود تعریف و دنبال می کنیم.
پناهی تصریح کرد : یکی از پایه ها ومحورهای رونق در کشور ما توسعه و توجه به گردشگری مذهبی یا زیارت است و محور مهم دیگر توسعه 'گردشگری سلامت' است که ظرفیت های خاص ، ارزشمند و منحصربه فردی در این حوزه ها داریم .
وی با بیان اینکه گردشگری سلامت سه برابر بیش از دیگر شاخه های گردشگری برای کشور ارز آوری به همراه دارد به ایرنا گفت : اگر بخواهیم همراهان بیمار که به عنوان گردشگر سلامت وارد کشور می شوند را حساب کنیم این شاخه از گردشگری می تواند چهار برابر بیشتر از گردشگری معمولی درآمد داشته باشد که این مهم نیازمند توجه جدی سیاستگذاران ومسئولان مرتبط به این حوزه است .
 
*با برنامه ریزی درست گردشگری سلامت کشور را به رخ جهانیان بکشیم
وی همچنین اظهار کرد : این شاخه گردشگری بر پایه تبادلات فرهنگی بالا دستی است ، یک گردشگر عادی در سفر به کشور دیگر ،سطح انتظارات بالایی برای دریافت خدمات دارد و گاه در خواست هایی دارد که با فرهنگ ما سازگار نیست .
پناهی اضافه کرد : گردشگرانی که برای درمان و دریافت خدمات سلامت وارد کشور می شوند احساس می کنند به واسطه خدمات دریافتی و میهمان نوازی که از آنها می شود به نوعی وابسته و دلبسته ایران هستند که این افراد پس از بهبودی به عنوان سفیر سلامت ایران اسلامی در کشور مبدا خواهند بود.
وی گردشگری سلامت را نوعی گردشگری منحصر به فرد ،تخصصی وهمراه با اشتغالزایی ، درآمد زایی و تبادلات فرهنگی بالادستی عنوان کرد و گفت : کشور ما از گذشته های دور در این حوزه دارای ظرفیت خوبی است ، وجود پزشکان مجرب در شاخه های مختلف و جراحی های خاص نشان داده که در این حوزه سر آمد هستیم و می توانیم این سرآمدی را با برنامه ریزی درست به رخ جهان بکشیم .
پناهی تصریح کرد :به رغم این ظرفیت، در زمینه بازاریابی فعالیت واقدام سازماندهی وتخصصی جدی نداشته ایم ،تقاضا برای دریافت خدمت پزشکی از کشورما نسبت به دیگر کشورهای منطقه که مدعی ارایه خدمت در این حوزه هستند زیادتر است اما باید باداشتن برنامه ریزی های خرد وکلان ، فراهم سازی زیر ساخت ها ،امکانات و تجهیزات مطابق با استانداردهای جهانی بتوانیم از عهده ارائه این خدمات به خوبی برآئیم .
به گفته این مسئول حوزه گردشگری سلامت ،بسیاری از کشورها سالانه میلیون ها دلار برای تبلیغات ومارکتینگ در این زمینه و روشهای نوین بازاریابی وجذب گردشگر سلامت هزینه می کنند اما موفقیت خوبی بدست نیاوردند چرا که مهمترین ظرفیت یعنی پزشکان مجرب ،نظیر کشور ما ندارند .
 
* کوتاه بودن انتظار درمان /ایران برای گردشگری سلامت به صرفه تر از سایر کشورها
وی با اشاره به پیشینه کهن پزشکی ایران افزود : گردشگرانی که برای دریافت خدمات سلامت به کشور ما مراجعه می کنند در مقایسه با سایر کشورها طول انتظاردرمان کمتری برای دریافت خدمات پزشکی دارند ، در حالی که در تمام دنیا این مدت طولانی تراز کشورماست و گاه سه یا چهار سال برای جراحی های ماژور زمان می برد و این روند در کشور ما بسیار کوتاه است و حداکثر تا یک ماه برای اعمال جراحی سنگین وقت لازم است .
پناهی اضافه کرد :مردم ایران دارای فرهنگ میهمان نوازی هستند و این خصوصیت کمک می کند تا کسانی که می خواهند خدمات سلامت و پزشکی دریافت کنند با آرامش بهتری وارد کشورما شوند.
وی به هزینه های پائین خدمات درمانی در کشور ایران نسبت به دیگر کشورها اشاره کرد و گفت : این هزینه در مواردی یک پنجم قیمت جهانی است با مقایسه اجمالی وکنار هم گذاردن تمامی ظرفیت های ایران اسلامی ،نشان می دهد که انتخاب ایران برای گردشگری سلامت به صرفه تر از سایر کشورهای منطقه وجهان است .
 
*گردشگری سلامت متولی واقعی ندارد
این فعال ومتخصص گردشگری سلامت یکی ازچالشها وموانع مهم در این مسیر را وجود بوروکراسی های پیچیده اداری برشمرد و افزود : متولی واقعی برای این حوزه وجود ندارد .
وی افزود : به عنوان نمونه پنج دستگاه درگیر این حوزه که در قالب شورای راهبری گردشگری سلامت ،مصوبات دارند هر یک می بایست وظیفه ذاتی خود را انجام دهند.
پناهی اظهار کرد :شورا به دلیل اینکه مصوبه قانونی هیات دولت ، قوانین بالادستی ، اختیارات اجرایی مصوب و قانونی ندارد برای دستگاهها نیز الزام آور نیست و این حوزه با مشکل خلا قانونی در حوزه مدیریت و نظارت مواجه است .
این متخصص گردشگری سلامت اضافه کرد : از طرف دیگر بخشهایی که باید تسهیل گر باشند تعریف نشده است و شرکت هایی که نقش ترانسفر و خدمات سفر را انجام می دهند آنقدر با موانع و مشکلات روبرو هستند که بعد از گذشت سالها فعالیت در این حوزه تنها تعداد معدودی شرکت تسهیل گر در بخش گردشگری سلامت در کشور وجود دارد .
وی یکی دیگر از مشکلات موجود را نبود باور عزم جدی در برخی مسئولان بالادستی و میانی مرتبط با این حوزه دانست و به ایرنا گفت : برخی هنوز به این باور نرسیده اند که گردشگری سلامت می تواند به پویا شدن اقتصادسلامت کمک کند و آن را توسعه دهد .
وی تصریح کرد : همه این عوامل و فضا ها سبب شده آنگونه که باید و شاید نتوانیم از این اقیانوس بزرگ برای رونق اقتصاد کشور بهره مند شویم .
 
*گردشگری سلامت دغدغه ملی باشد /رونق این شاخه نیازمند عزم ملی
وی گفت : تمامی این موارد در کنار هم نشان می دهد که برای رونق گردشگری سلامت نیازمند عزم ملی در سطوح کلان سیاستگذاران و رشد و توسعه این حوزه فراتر از رابطه چند دستگاه است .
پناهی تاکید کرد : باید گردشگری سلامت به عنوان یک دغدغه ملی مطرح و تمام موانع و مشکلات مرتبط با این حوزه رصد شود تا سرمایه گذاران رغبت به سرمایه گذاری و برنامه ریزی برای جذب گردشگرسلامت داشته باشند .
وی به ظرفیت های خوب موجود برای رونق این حوزه اشاره کرد و گفت : توسعه گردشگری سلامت به باور و همت ملی نیاز دارد .
 
* امار دقیقی در گردشگری سلامت نداریم
این فعال ومتخصص گردشگری سلامت در پاسخ به این سئوال ایرنا که آماری در حوزه گردشگری سلامت در کشور وجود دارد ؟ گفت : زمانی می توان آمار ارائه کرد که در این حوزه متولی مشخصی وجود داشته باشد .
وی به وجود مشکلات بسیار جدی در این حوزه اشاره کرد و گفت : نبود پرتال جامع گردشگری سلامت تا نابسمانی و حضور دلالان بی شناسنامه و بی هویت، این صنعت را با مشکل مواجه کرده است .
پناهی اضافه کرد : نبود آئین نامه های مرتبط و صندوق های حمایت از توسعه گردشگری سلامت ، کمبود فعالان متخصص در این حوزه ، نبود قوانین بالادستی و نداشتن برنامه جامع برای بازاریابی و نبود حمایت ساختاری وجامع از سرمایه گذاران در این حوزه از دیگر مشکلات جدی حوزه گردشگری سلامت است .
 
*درآمد حدود 1.2 میلیاردی گردشگری سلامت در سال 95/ رویکرد خوب دولت تدبیر و امید به این حوزه
وی با بیان اینکه گردشگری سلامت در سال گذشته حدود یک و دو دهم میلیارد دلار درآمد داشته است افزود : این آمارتقریبی است و دقیق نیست چرا که متولی مشخصی نیست تا آمارها از مجرای آنها دقیق اعلام شود.
پناهی با تاکید بر اینکه برخلاف سالهای گذشته در چند سال اخیر با سیاستگذاری و رویکرد دولت تدبیر و امید اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده که قابل تقدیر است افزود : این اقدامات لازم است اما کافی نیست .
این مسئول حوزه گردشگری سلامت گفت : باوجود اینکه در گردشگری سلامت نگاه تخصصی داشته ایم ونسبت به تاسیس سازمان مردم نهاد وانجمن توسعه گردشگری سلامت اقدام کردیم و در خصوص توسعه این صنعت با جهش هایی هم روبرو بودیم اما راضی کننده نیست .


کد مطلب: 205811

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcezn8wzjh87vi.b9bj.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir