قمپز نافرجام

وطن امروز , 25 ارديبهشت 1398 ساعت 11:21

لاف جدید بولتون درباره اعزام نظامیان بیشتر به غرب آسیا هم مانند دیگر نقشه‌‌های او جدی گرفته نشد


به گزارش عصرامروز، روزنامه نیویورک‌تایمز آمریکا که نزدیک به حزب دموکرات این کشور است در تازه‌‌‌‌‌ترین گزارش خود مدعی شد در جلسه اخیری که در شورای امنیت ملی آمریکا برگزار شده، طرحی به جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا داده شده که بر اساس آن، این کشور می‌تواند در شرایط لازم 120 هزار نیروی نظامی برای مقابله با ایران به منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) اعزام کند.
به گزارش «وطن‌امروز»، بر اساس گزارش این روزنامه، پنجشنبه هفته گذشته که در جلسه‌ شورای امنیت ملی آمریکا که در کاخ سفید برگزار شد، طرح «پاتریک شاناهان» سرپرست وزارت دفاع آمریکا درباره نحوه مقابله با ایران به جان بولتون ارائه شد. این طرح پس از آن آماده شد که جان بولتون چندی پیش بر اساس یک برنامه روتین، از وزارت دفاع آمریکا خواست برنامه به روز شده تقابل با ایران را به شورای امنیت ملی این کشور ارائه کند. پنجشنبه هفته گذشته شاناهان طرح اولیه خود را به بولتون داد. در این جلسه جینا هسپل رئیس سیا و جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز حضور داشتند.  اما طرح اولیه شاناهان که به بولتون ارائه شد چه بود؟ بر اساس گزارش روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز، در این طرح گفته شده است در صورت اقدام نظامی ایران علیه پایگاه‌‌های این کشور یا در صورت تسریع در برنامه هسته‌ای ایران برای رسیدن به سلاح هسته‌‌‌ای، آمریکا 120 هزار نیروی نظامی خود را به غرب آسیا اعزام می‌کند.
طرحی برای نزدن
کارشناسان معتقدند آنچه به عنوان طرح اعزام 120 هزار نیروی نظامی به خاورمیانه از سوی وزارت دفاع آمریکا به جان بولتون ارائه شده، فاقد اعتبار و ارزش است و نمی‌توان آن را به عنوان یک گزاره تشدید منازعه نظامی میان ایران و آمریکا تلقی کرد. یکی از دلایل این موضوع، شروطی است که این طرح مطرح کرده است. در اولین شرط، اعزام نیروی نظامی آمریکا به غرب آسیا مشروط به درگیری نظامی ایران و آمریکا شده است. این در حالی است که در صورت درگیری میان ایران و آمریکا، افزایش نظامیان آمریکایی در منطقه موضوعی بدیهی است. پس این طرح، طرحی برای پس از وقوع جنگ نظامی میان ایران و آمریکاست و نمی‌تواند به عنوان نشانه‌ای برای افزایش احتمال درگیری نظامی میان طرفین تلقی شود. نکته دوم شرطی است که در این طرح درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح شده است. بر اساس آنچه نیویورک‌تایمز منتشر کرده، در صورت تسریع بازگشت ایران به سمت برنامه هسته‌ای و تولید سلاح اتمی، آمریکا 120 هزار نظامی خود را وارد منطقه می‌کند. این نیز بیشتر شبیه یک بلوف برای ترساندن ایران و امتناع تهران از پیگیری روند خروج مرحله‌ای از برجام است. اگرنه قاعدتا پس از خروج آمریکا از برجام، این حق برای ایران منظور شده که به برنامه هسته‌ای خود بازگردد، بنابراین فسخ قراردادی که آمریکا خود پیشقدم آن شده، نمی‌تواند موجب اعزام 120 هزار نیروی نظامی به منطقه غرب آسیا شود. به عبارت دیگر، آمریکا خود پیشقدم پاره کردن برجام شده و در صورت لغو این توافق، بازگشت طرفین به مواضع قبلی خود آنقدر نمی‌تواند موجب جوسازی آمریکا شود که برای آن 120 هزار نیروی نظامی به غرب آسیا اعزام کند.
حقوق‌بگیر منافقین را جدی نگیرید
ماجراهای بولتون و اقدامات او علیه ایران به گونه‌ای شده است که تقریبا در محافل تخصصی سیاسی، یک فاصله معنادار میان رفتار بولتون و تصمیم نهایی هیات حاکمه آمریکا و بویژه کاخ سفید قائل می‌شوند. بویژه اینکه در دولت ترامپ، همواره نسبت به تندروی‌‌های بولتون هشدارهایی داده شده است. هشدارهایی که نشان می‌دهد در کاخ سفید نیز حالا دیگر همه بولتون را می‌شناسند و او را آقای بلوف می‌خوانند. ماجرای پیشنهاد دیوانه‌وار او پس از حمله راکتی به سفارت آمریکا در بغداد یکی از آن دست مواردی است که عدم مقبولیت طرح‌‌های بولتون در آمریکا را یادآوری می کند. سپتامبر سال گذشته میلادی و در جریان حمله راکتی به سفارت آمریکا در بغداد، بولتون بلافاصله به پنتاگون دستور داد طرحی برای حمله به ایران آماده کند. ماجرا از این قرار بود که عوامل آمریکا در عراق اقدام به آتش زدن کنسولگری ایران در بصره کردند. پس از آن 3 راکت به سمت سفارت آمریکا در بغداد شلیک شد و خسارات محدودی به ساختمان سفارت آمریکایی‌ها وارد کرد. بولتون اما دیوانه‌وار به دنبال طرح حمله نظامی به ایران بود. با این حال اگرچه بر اساس گزارش وال‌استریت ژورنال، مقامات وزارت دفاع این کشور با پیشنهاد بولتون موافقت کرده بودند اما در نهایت واشنگتن هیچ اقدامی علیه ایران انجام نداد؛ موضعی که برخی آن را به ترامپ منتسب می‌کنند. البته عدم پذیرش پیشنهادات جنگ‌طلبانه بولتون نزد ترامپ مسبوق به سابقه است. اگرچه به اعتقاد کارشناسان، بولتون یکی از کسانی بود که ترامپ را به خروج از توافق هسته‌ای با ایران ترغیب کرد و در این موضوع نقش بولتون پررنگ‌‌‌‌‌‌تر از سایرین بوده اما از زمان پیوستن بولتون به کابینه ترامپ، رئیس کاخ‌سفید در مواردی که با موضوع برخورد نظامی مرتبط بوده، سعی کرده است مواضع محتاطانه‌تری نسبت به بولتون اتخاذ کند. ماجرای خروج نظامیان آمریکایی از سوریه یکی از مهم‌ترین این موارد است.  جان بولتون 3 مهر 1397 در اظهارنظری درباره حضور نظامیان آمریکایی در سوریه گفت: آمریکا به حضور نظامی خود در سوریه ادامه خواهد داد، مگر اینکه ایران نیروهایش را از این کشور خارج کند. مشاور امنیت ملی آمریکا افزود: ما قصد نداریم تا زمانی که نیروهای ایرانی خارج از مرزهای این کشور هستند شامل نیروهای نیابتی ایران و شبه‌نظامیان از سوریه خارج شویم. با وجود این مواضع بولتون اما ترامپ آذرماه سال گذشته دستور خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را امضا کرد تا مشخص شود حقوق‌بگیر منافقین در کاخ سفید، همیشه نمی‌تواند دیدگاه‌‌های خود را به ترامپ بقبولاند، بویژه دیدگاه‌‌‌هایی که مربوط به برخورد نظامی باشد. ماجرای اظهارات اخیر منتسب به ترامپ درباره بولتون نیز قابل تامل است. خبرگزاری رویترز اخیرا به نقل از دونالد ترامپ درباره بولتون نوشت: «ترامپ بعد از ابراز علاقه‌‌‌‌اش برای تماس ایران با او درباره این احتمال که بولتون او را به سمت جنگ با ایران پیش ببرد، گفت: ترمز جان بولتون دست من است». رویترز افزود: «ترامپ گفت: بولتون آدم خوبی است و نگاه دقیقی به مسائل دارد. اما درست است! من کسی هستم که باید او را کنترل کنم که می‌کنم. من هم جان بولتون را دارم، هم کسانی که از او معتدل‌ترند».
ترامپ سریع تکذیب کرد
تنها ساعاتی پس از انتشار خبر نیویورک‌تایمز مبنی بر تصمیم وزارت دفاع آمریکا برای اعزام 120 هزار نیرو به غرب آسیا، رئیس‌جمهور آمریکا این خبر را جعلی دانست و گفت چنین طرحی وجود ندارد. رئیس‌جمهور آمریکا برنامه‌ریزی برای اعزام ۱۲۰ هزار نیرو به خاورمیانه برای مقابله با ایران را رد کرد. دونالد ترامپ در این‌باره به خبرنگاران گفت: به نظرم این خبر جعلی است. ترامپ در ادامه افزود: خبر جعلی است. ولی آیا من چنین کاری انجام می‌دهم؟ حتماً! ولی [در حال حاضر] برای این کار برنامه‌ریزی نکرده‌ایم. امیدوارم مجبور نباشیم برنامه‌ریزی کنیم اما اگر این کار را انجام دهیم، خیلی بیشتر از اینها نیرو می‌فرستم. ترامپ از این فرصت استفاده کرد و بار دیگر نیویورک‌تایمز را رسانه جعلی خواند! همچنین وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری مشترک با همتای روس خود تأکید کرد: «اساساً دنبال جنگ با ایران نیستیم».
 
بندر چابهار از تحریم آمریکا معاف شد
الیس ولز، معاون وزیر خارجه‌ آمریکا در دیدار با صلاح‌الدین ربانی، سرپرست وزارت خارجه‌ افغانستان، از موافقت واشنگتن با درخواست کابل مبنی بر معافیت بندر چابهار از تحریم‌های آمریکا خبر داد. به گزارش ایرنا، صلاح‌الدین ربانی نیز در این دیدار با اشاره به روند مذاکرات صلح افغانستان، اجماع داخلی و منطقه‌ای را برای دست ‌یافتن به صلح پایدار در این کشور با اهمیت خواند. گفتنی است چند روز پیش نیز مدیر سابق شبکه الجزیره از مستثنا کردن عراق درباره تحریم‌‌های ایران خبر داده بود. وی با اشاره به سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به عراق در صفحه توئیتر خود نوشته بود: آنچه درباره سفر پمپئو به عراق در رسانه‌ها پخش شد خلاف واقعیت است؛ پمپئو حامل پیام آتش‌بس برای ایران بود. تمام آنچه آمریکا می‌خواهد الحاقیه‌ای به توافق هسته‌ای است و نه لغو آن. ترامپ می‌خواهد طرف توافق خودش باشد نه اوباما و تاکید دارد خواهان جنگ نیست. عراق هم از مجازات تخطی از تحریم‌‌های ایران به شکل مخفیانه مستثنا شده است.


کد مطلب: 260164

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcg3z9xtak93q4.rpra.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir