یأس بی‌سابقه متحدان از امریکا

جوان , 17 مهر 1398 ساعت 11:01

پس از خروج نیرو‌های امریکایی از شمال سوریه و باز گذاشتن دست ترکیه برای انجام عملیات علیه کردها، متحدان این کشور در منطقه از به‌کارگیری چنین سیاستی ابراز نگرانی کرده‌اند.


به گزارش پایگاه خبری عصرامروز، رسانه‌ها و مقامات صهیونیستی که بیش از دیگران وحشت‌زده شده‌اند، گفته‌اند که بعد از این اسرائیل نمی‌تواند روی امریکا حساب کند و باید به خودش اتکا کند. مقامات امریکایی هم با انتقاد از دونالد ترامپ، این تصمیم را خیانت به متحدان واشنگتن عنوان کرده‌اند که می‌تواند به کابوسی مرگبار برای صهیونیست‌ها تبدیل شود.
 
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا تصمیم به خروج نیرو‌های این کشور در شمال سوریه و برداشتن حمایت خود از کرد‌ها را در حالی در راستای منافع واشنگتن عنوان کرده است که موج انتقاد‌ها از تغییر موضع واشنگتن، واکنش‌های گسترده‌ای را در بین محافل داخلی و بین‌المللی به همراه داشته است. هرچند یک مقام امریکایی به رویترز گفته که امریکا از سوریه عقب‌نشینی نکرده، بلکه با جابه‌جایی نیرو‌ها در مناطق دیگر مستقر شده، ولی اعلام خروج امریکایی‌ها از بخش‌هایی از شمال سوریه، به شدت موجب نگرانی رسانه‌ها و مقامات رژیم صهیونیستی شده است. روزنامه جروزالم‌پست روز سه شنبه با اشاره به چرخش سیاست امریکا برای حضور در شمال سوریه نوشت: «اسرائیل عمیقاً نسبت به این گام نگران است و دیگر نمی‌تواند به کسی متکی باشد. در حالی که امریکا پیشنهاد کمک تسلیحاتی به اسرائیل می‌دهد و علیه فشار جهانی از اسرائیل حمایت می‌کند، اما زمانی که نوبت به استفاده از زور می‌رسد تل‌آویو باید خودش از خودش دفاع کند». روزنامه هاآرتص هم در این گزارش نوشت: «ر‌ها کردن کرد‌های سوریه در مقابل ترکیه گام دیگری از اقدامات احمقانه است. در دیدگاه ترامپ، کرد‌ها که در جنگ علیه داعش خون دادند چیزی بیشتر از یک گروه مسلح که وظیفه خود را انجام داده نبوده و الان می‌توانند به جهنم بروند.»
 
تغییر سیاست‌های منطقه‌ای ترامپ مقامات صهیونیستی را بیش از همه نگران کرده است. نفتالی بنت، از سران حزب راست نوین یکی از این سیاستمداران صهیونیستی است که ضمن ابراز همبستگی با کردها، تلویحاً واشنگتن را شریکی غیرقابل اتکا توصیف کرده است. به گزارش آحارونوت، وی در توئیتر نوشته است: «ما اسرائیلی‌ها در این برهه زمانی برای کرد‌هایی که تحت حمله بی‌رحمانه ترکیه قرار دارند، دعا می‌کنیم. در این قضیه درس ساده‌ای برای اسرائیل وجود دارد». اران لرمن، رئیس شورای امنیت اسرائیل گام ترامپ را خشم اخلاقی توصیف کرد و گفت: «پیامد احتمالی این اقدام احتمالاً موجب رو آوردن کرد‌ها به حکومت سوریه و حامیان ایرانی این کشور می‌شود». وی با ابراز نگرانی شدید از این موضوع افزود: «این مسئله پیامد‌های جدی برای اسرائیل دارد، زیرا مانع آخر در شمال سوریه برای ایجاد پل زمینی ایران از طریق عراق و سوریه به لبنان و بندر‌های دریای مدیترانه برداشته می‌شود.»
 
موضع اینچنینی صهیونیست‌ها نشان از ترس عمیق آن‌ها نسبت به تأمین امنیت در کشور‌های منطقه دارد و آن را مانع بزرگی برای ایجاد تنش و آشوبی دوباره در خاورمیانه می‌بینند. رژیم صهیونیستی همیشه در صحنه‌های بین‌المللی مورد حمایت امریکا بوده و واشنگتن در سازمان ملل به قطعنامه‌ها علیه اسرائیل در شورای امنیت سازمان ملل رأی منفی داده است. پس از حملات موشکی یمنی‌ها به تأسیسات نفتی آرامکو و متعاقب آن چرخش سعودی‌ها به سمت ایران برای مذاکره، صهیونیست‌ها به شدت وحشت‌زده شده‌اند و با تغییر سیاست احتمالی امریکا در سوریه این نگرانی‌ها تشدید شده است. صهیونیست‌ها نفوذ ایران در سوریه را تهدیدی برای امنیت مرز‌های خود می‌دانند و مدعی هستند که خروج نیرو‌های امریکایی از سوریه سبب می‌شود ایران این خلأ قدرت را پر کند. در هفته‌های گذشته امریکا در مسئله حملات به آرامکو رسماً پشت سعودی را خالی و تأکید کرد که سعودی‌ها باید از خودشان دفاع کنند، امارات نیز زودتر از سعودی‌ها از امریکا مأیوس شده بود. حالا امریکا این بار هم با در نظر گرفتن منافع خود، کرد‌های سوری را هم به حال خود ر‌ها کرده است. با توجه به پشت کردن امریکا به متحدان کرد در شمال سوریه، ممکن است رژیم‌های عربی هم در سیاست‌های خود در اتکا به واشنگتن تجدیدنظر کنند.
 
واکنش‌های داخلی و اروپایی
علاوه بر مقامات و رسانه‌های رژیم صهیونیستی، برخی چهره‌های مطرح حزب جمهوریخواه از تصمیم ترامپ برای عقب‌نشینی از شمال سوریه شدیداً انتقاد کرده و این اقدام را موافقت ضمنی با حمله ترکیه به مبارزان کرد هم‌پیمان با امریکا در منطقه دانستند. به گزارش سی‌ان‌ان، لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه تصمیم ترامپ را کوته‌بینانه و غیرمسئولانه خواند و در توئیتی نوشت: «امریکا اکنون هیچ اهرم فشاری ندارد و سوریه در نهایت به کابوسی برای اسرائیل تبدیل می‌شود». سناتور ماکرو روبیو، اقدام ترامپ در عقب‌نشینی نیرو‌های امریکایی را «اشتباه بزرگی» خواند که «عواقب آن به سوریه محدود نخواهد شد». کوین مک‌کارتی، رهبر اقلیت در مجلس نمایندگان هم گفت: «امریکا باید سر حرفش بماند.»‌نیکی هیلی، سفیر سابق امریکا در سازمان ملل، نیز در توئیتر نوشت: «اگر انتظار داریم متحدان ما پشت‌مان را خالی نکنند باید همیشه حمایت‌شان کنیم. کرد‌ها نقش مؤثری در مبارزات موفق ما علیه داعش در سوریه داشتند. اینکه آن‌ها را به حال خود ر‌ها کنیم تا جان دهند اشتباه بزرگی است.» مایک هاکبی، فرماندار سابق ایالت آرکانزاس، نیز ر‌ها کردن کرد‌ها را اشتباه بزرگ خواند. او گفت: «کرد‌ها هم‌پیمانان وفاداری بوده‌اند و نمی‌توانیم آن‌ها را ر‌ها کنیم». به گزارش پایگاه هیل، سوزان رایس، مشاور امنیت ملی پیشین امریکا تصمیم رئیس‌جمهور این کشور مبنی بر خروج نیرو‌ها از شمال سوریه را جنون‌آمیز دانست. دیروز در پی افزایش انتقاد‌ها از تغییر موضع واشنگتن در شمال سوریه، دونالد ترامپ دیروز برای کاستن از هجمه انتقاد‌ها علیه خود، در صفحه خود در توئیتر نوشت: «شاید ما در حال ترک سوریه باشیم، اما به هیچ وجه کرد‌ها را ر‌ها نمی‌کنیم. آن‌ها مردمانی خاص و جنگجویانی عالی هستند. همانطور که رابطه‌مان با ترکیه به عنوان عضو ناتو و شریک تجاری مان خیلی خوب بوده است». ترامپ تأکید کرده است که «کشورش به کمک به کرد‌ها از نظر مالی و نظامی ادامه خواهد داد.»
 
پشت کردن امریکا به نیرو‌های کرد سوریه درحالی است که این کشور در سه سال گذشته با کمک کرد‌ها توانسته است بخش‌های گسترده‌ای از شمال سوریه را تحت کنترل خود بگیرد. دیروز رسانه‌ها اعلام کردند که تجهیزات نظامی ترکیه به همراه هزاران نیروی این کشور و متحدان‌شان وارد خاک سوریه شده‌اند و حتی اخباری ضد و نقیض از حمله به یگان‌های کرد سوریه منتشر شده است. رهبران کرد از تغییر موضع واشنگتن انتقاد کرده و هشدار داده‌اند که پاسخ درخوری به حملات ترکیه خواهند داد.
 
مقام‌های اروپایی هم بابت تصمیم دولت امریکا در خروج نیرو‌های این کشور از شمال سوریه خشمگین و نگرانند. به گزارش روزنامه واشنگتن‌پست، وزارت خارجه آلمان دیروز در بیانیه‌ای اعلام کرد: «هرگونه اقدام یکجانبه باعث بروز پیامد‌های چشمگیر انسانی می‌شود و شرایط را برای بازگشت داوطلبانه و امن آوارگان به منطقه ایجاد نمی‌کند. این اقدامات همچنین باعث تضعیف ثبات در منطقه و اقدامات مستقیم ما می‌شود». مایا کوسیانچیچ، سخنگوی کمیسیون اروپا هم بدون اشاره به ترامپ گفت: «ازسرگیری خصومت‌های مسلحانه در شمال شرق سوریه نه تنها باعث دردسر و آسیب دیدن بیشتر غیرنظامیان و بی‌خانمانی و آوارگی آن‌ها می‌شود بلکه خطر تضعیف اقدامات کنونی سیاسی را در پی دارد». سیاستمداران اروپایی نسبت به بازگرداندن افرادی که ممکن است تهدید تروریستی برای کشورهای‌شان باشند، مردد هستند. رهبران اروپایی نگران این هستند که دادگاه‌های ملی نتوانند تروریست‌ها را بابت فقدان ادله و شواهد کافی محاکمه کنند. ترامپ هفته گذشته به کشور‌های اروپایی هشدار داد که داعشی‌هایی را که تابعیت اروپایی دارند تحویل بگیرند.
 
موضع ایران و روسیه
روسیه و ایران هم به عنوان متحدان دمشق به تحولات جدید در سوریه واکنش نشان دادند. ایران در واکنش به عملیات جدید ترکیه در شمال سوریه دیروز اعلام کرد که با هرگونه عملیات نظامی احتمالی مخالف است و تصمیم امریکا به عقب‌نشینی نیرو‌های خود از شمال این کشور باید پیش‌تر از این گرفته می‌شد. وزارت امور خارجه ایران با انتشار بیانیه‌ای با اشاره به احتمال ورود نیرو‌های نظامی ترکیه به خاک سوریه اعلام کرد: «چنین اقدامی در صورت وقوع، نه تنها نگرانی‌های امنیتی ترکیه را برطرف نخواهد کرد، بلکه منجر به وارد آمدن خسارات مادی و انسانی گسترده‌ای خواهد شد و بر این اساس ایران با هرگونه عملیات نظامی احتمالی مخالف است». به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین هم گفت: «امریکا به روسیه درباره برنامه‌هایش برای خارج ساختن نظامیان خود از سوریه اطلاعی نداده و مسکو هنوز مطمئن نیست که چنین اتفاقی رخ داده باشد.»


کد مطلب: 270226

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcgxz9x3ak9ux4.rpra.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir