توصيه به ديگران
۰
چهارشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۵:۲۹
گاردین تشریح کرد؛
نقش لندن و تسلیحات انگلیس در جنگ علیه یمن
چهار سال پس از آغاز جنگ تحمیلی ائتلاف سعودی علیه یمن، میزان مشارکت دولت انگلیس در کشتار مردم یمن به دست سعودی‌ها علی‌رغم تصمیم اتحادیه اروپا به تحریم تسلیحاتی ائتلاف، بیش از پیش آشکار شده است.
نقش لندن و تسلیحات انگلیس در جنگ علیه یمن
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصرامروز، دولت انگلیس پیشتر هر نوع مشارکت در جنگ سعودی-اماراتی علیه یمن را تکذیب کرده بود، اما روزنامه گاردین در گزارشی مفصل، موارد متعدد مشارکت لندن در این جنگ را روایت کرده است.
 
طبق گزارش گاردین، انگلیس نه تنها بمب‌هایی را که بر سر یمنی‌ها ریخته می‌شود، تامین کرده و می‌کند، بلکه خدمه و مستشاران نظامی که سبب تداوم جنگ شده‌اند، نیز در اختیار ائتلاف سعودی قرار داده است.
 
تسلیحات انگلیس، بیشترین سهم در کشتار یمن
 
«گاردین» در این گزارش مفصل به بررسی نقش تسلیحات و تجهیزات نظامی بریتانیایی در جنگ یمن پرداخته و نوشت: «سلاح‌های انگلیس بیشترین سهم را در کشتار (یمنی‌ها) دارد. یمن روزانه با بمب‌های انگلیسی که از جنگنده‌های انگلیسی و توسط خلبان‌های تحت آموزش انگلیس ریخته می‌شود، هدف حمله قرار می‌گیرد».
 
گاردین با بیان اینکه عربستان سعودی بخش‌های حیاتی جنگ علیه یمن را به پیمانکاران آمریکایی و بریتانیایی سپرده است، توضیح می‌دهد: «دولت بریتانیا خدمه نیروی هوایی سلطنتی را در عربستان مستقر کرده تا ضمن فعالیت در پوشش مهندس، خلبانان این کشور را آموزش دهند. شرکت "بی.اِی.ای سیستمز" به‌عنوان بزرگترین کمپیانی تسلیحاتی بریتانیا اما نقش گسترده‌تری در این جنگ ایفا کرده است. دولت انگلیس تامین تسلیحات، نگهداری و اقدامات مهندسی در عربستان سعودی را به این کمپانی سپرده است».
 
جنگ تحمیلی رژیم سعودی علیه یمن از ششم فروردین سال ۱۳۹۴ آغاز شده و هنوز ادامه دارد. این جنگ که با حمایت سیاسی، تسلیحاتی و مشارکت محدود آمریکا، فرانسه، انگلیس و مشارکت مستقیم امارات عربی متحده (و برخی کشورهای دیگر مانند سودان) در قالب «ائتلاف عربی»‌ و به رهبری رژیم سعودی آغاز شد، تاکنون چند هزار یمنی را به کام مرگ کشانده است.
 
عربستان بدون انگلیس امکان ادامه جنگ را ندارد
 
«جان دِوِرِل» عضو پیشین وزارت دفاع و وابسته نظامی بریتانیا در عربستان سعودی و یمن در این باره توضیح می‌دهد: «سران سعودی مطلقا به بی.اِی.ای سیستمز وابسته هستند. آنها نمی‌توانستند بدون ما (جنگ علیه یمن را) آغاز کنند».
 
یک کارمند کمپانی بی.اِی.ای سیستمز که خواست نامش فاش نشود به شبکه چهار تلویزیون انگلیس نیز گفت: «اگر ما آنجا نبودیم، در عرض یک تا دو هفته دیگر هیچ جنگنده‌ای (از عربستان سعودی) نمی‌توانست بلند شود».


تصویری از بمب‌های خوشه‌ای ساخت انگلیس که بر سر مردم یمن می‌ریزد
تولید بمب‌ها در سه شهر انگلیس
 
در ادامه گزارش گاردین آمده است: «بمب‌های بریتانیایی که روی سر یمن ریخته می‌شود، در سه شهر (بریتانیا) تولید می‌شود. گلنروث در اسکاتلند، هارلو و استونج در جنوب شرقی انگلیس. شرکت‌های بائه سیستمز و شعبه انگلیسی ریتیون از طرف دولت بریتانیا مامور شده‌اند تا بمب‌های "پِیووی" (هر قطعه به ارزش 22 هزار پوند)، "بریمستون" (به ارزش 105 هزار پوند) و موشک‌های کروز "استورم شَدو" (به ارزش 790 هزار پوند)‌برای نیروی هوایی مملکت سعودی تولید کنند. کمپانی بی.اِی.ای سیستمز همچنین جنگنده‌هایی را که این بمب‌ها را بر سر مردم یمن می‌ریزند، در پایگاهی واقع در روستای "وارتون" در لنکشایر انگلیس مونتاژ می‌کنند».
 
شش هزار انگلیسی در عربستان برای ادامه جنگ
 
این روزنامه با بیان اینکه بعد از رسیدن این تسلیحات به عربستان سعودی، مشارکت بریتانیا در جنگ یمن پایان نمی‌یابد؛ تشریح می‌کند: «ارتش عربستان از مهارت لازم برای استفاده از تسلیحات در جنگ پیوسته هوایی ندارد، پس کمپانی بی.اِی.ای – بازهم طی قراردادی از طرف دولت انگلیس – خدمات درون‌کشوری به (سعودی‌ها) ارائه می‌کند. این مسئله در عمل یعنی شش هزار و سیصد پیمانکار بریتانیایی در خاک عربستان سعودی مستقر شده و در پایگاه‌های عملیات (جنگ یمن) مشغول هستند.
 
آنها در آنجا، خلبان‌های سعودی را آموزش داده و مراقبت‌های لازم شبانه‌روزی را به جنگنده‌هایی ارائه می‌دهند که هزاران مایل را از صحرای عربستان تا اهداف یمنی پرواز کرده‌اند. آنها همچنین روی فعالیت‌های نظامیان سعودی در بارگیری و نصب بمب‌ها روی جنگنده‌ها و آماده‌سازی آنها برای هدف قرار دادن (مردم یمن) نظارت می‌کنند».
 
80 نیروی هوایی سلطنتی انگلیس در اتاق جنگ یمن
 
گاردین ضمن اشاره به فعالیت 80 نفر از خدمه نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا در عربستان سعودی، ادامه می‌دهد: «بعضی اوقات آنها در نگهداری و آماده‌سازی جنگنده‌ها به شرکت بی.اِی.ای کمک می‌کنند... افسران رابط نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا نیز در مرکز فرماندهی و کنترل جنگ یمن در عربستان سعودی مستقر هستند، جایی که فرمان حملات به مردم یمن صادر می‌شود».
 
این روزنامه با بیان اینکه از سال گذشته عربستان سعودی تصمیم گرفت تعداد قابل توجهی از نیروی زمینی خود را در مرز یمن مستقر کند، می‌نویسد: « در آنجا نیز بریتانیا به این عملیات پیوست. در می 2018، تعداد نامشخصی از نیروهای بریتانیایی به یمن فرستاده شدند تا نیروی زمینی سعودی را کمک کنند. پس از آن بود که گزارش‌های متعددی در روزنامه‌ها مبنی بر مجروح شدن نیروی ویژه بریتانیا در جنگ میدانی در مناطق یمن منتشر شد».


خدمه نظامی انگلیس در حال نصب موشک استورم شدو روی جنگنده

طبق گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۱۹، حدود ۱۶ میلیون یمنی به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند. این بحران باعث شیوع بیماری وبا در بخش غربی این کشور شده است. پروژه گردآوری داده‌های مربوط به رویداد و مکان وقوع درگیری مسلحانه (ACLED) با توسعه پوشش اطلاعات مربوط به جنگ یمن، گزارش داد که شمار کشته‌های جنگ تحمیلی ائتلاف سعودی علیه یمن، از مرز 91 هزار نفر نیز گذشته است (جزئیات بیشتر).توجیهات لندن 

 
بر این اساس، دولت انگلیس برای توجیه این حجم از مشارکت در جنگ یمن، که مغایر با قوانین این کشور و البته نقض قوانین بین‌المللی نیز هست، سه بهانه می‌آورد: «اول اینکه بریتانیا یکی از سفت‌وسخت‌ترین رژیم‌های صادرات سلاح در جهان را دارد. دوم، با اینکه بریتانیا به عربستان سعودی تسلیحات صادر می‌کند اما اهداف یمنی را انتخاب نمی‌کند. سوم اینکه ائتلاف سعودی خودش باید نقض قوانین بین‌المللی و حقوق بشری را مورد تحقیق قرار دهد».

 
گاردین اما با رد توجیه دوم، تحلیل می‌کند: «اینکه دولت بریتانیا استدلال می‌کند که اهداف یمنی را انتخاب نمی‌کند، مانند این توجیه لابی سلاح در آمریکا است که می‌گویند سلاح‌ها نیستند که مردم را می‌کشند بلکه مردم خودشان یکدیگر را به قتل می‌رسانند».

 
در ادامه این گزارش با «غیرممکن» خوانده‌شدن تخمین تعداد بمب‌های فروخته‌شده بریتانیا به عربستان سعودی، ذکر شده است: «زیرا دولت بریتانیا در سال‌های 2013 و 2014، به بی.اِی.ای سه مجوز ویژه صادرات سلاح اعطا کرد که به آنها اجازه می‌داد تعداد نامحدودی از بمب‌ها را بدون الزام به افشای تعداد، بفروشد. شرکت‌های بی.اِی.ای و ریتیون مجبور شد برای هم‌پایی با سرعت بمباران‌های سعودی‌ها، سرعت خط تولید خود را افزایش دهند».

 
دو میلیارد پوند فروش، فقط در سال اول جنگ

 
بر این اساس، فروش تجهیزات نظامی بریتانیا به عربستان سعودی فقط طی سال 2015، با افزایش 35 برابری، از رقم 83 میلیون پوند (در سال 2014) به 2.9 میلیارد پوند رسید.

 
از سال 2016، بسیاری از کشورهای اروپایی شامل اتریش، بلژیک، آلمان، فنلاند، هلند، نروژ، سوئد و سوئیس فروش سلاح به ریاض را متوقف کرده و قراردادهای پیشین را نیز لغو کردند اما بریتانیا و ایالات متحده که جنگنده‌هایشان شاکله نیروی هوایی رژیم سعودی را تشکیل داده، هنوز به این کار ادامه می‌دهند.

 
پیشتر نیز اسناد محرمانه منتشر شده از وزارت دفاع و آژانس اطلاعات نظامی فرانسه نشان داد که این کشور بعد از آغاز جنگ تحمیلی علیه یمن، نه تنها فروش سلاح به ائتلاف سعودی را قطع نکرده بلکه با تداوم صادرات در کشتار مردم یمن سهم داشته است (جزئیات بیشتر).
کد مطلب : 263806