توصيه به ديگران
۰
سه شنبه ۹ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۰
رکود تورمی چیست و برای خروج کشور از این حالت باید چه کرد؟
اقتصاد ایران چند سالی است که با پدیده رکود تورمی دست به گریبان بوده و با توجه به ویژگی های ساختاری اقتصاد کشور، کسری بودجه های مداوم و چالش های ناشی از افزایش یا کاهش ناگهانی در قیمت جهانی نفت و بی انضباطی مالی دولت ضربه های جدی بر بدنه اقتصاد کشور وارد نموده است.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصرامروز، بروز همزمان نرخ رشد تورم بالا و نرخ رشد پایین اقتصادی رکود تورمی نامیده می شود که عوارض جدی و نامطلوبی را از جنبه های گوناگون بر جامعه و اقتصاد تحمیل می کند.

ریشه های رکود تورمی در ویژگی های ساختاری یک اقتصاد، درجه کارایی سیاست های پولی و مالی، انضباط مالی دولت، الگوهای مصرف، پس انداز و سرمایه گذاری و عواملی از این دست نهفته است.

اقتصاد ایران چند سالی است که با پدیده رکود تورمی دست به گریبان بوده و با توجه به ویژگی های ساختاری اقتصاد کشور، کسری بودجه های مداوم و چالش های ناشی از افزایش یا کاهش ناگهانی در قیمت جهانی نفت و بی انضباطی مالی دولت ضربه های جدی بر بدنه اقتصاد کشور وارد نموده است.

دولت بی انضباط بلای جان اقتصاد

رکود تورمی هنگامی در یک اقتصاد ظهور پیدا می کند که نرخ رشد اقتصادی به صورت متناوب سیر کاهشی به خود بگیرد و همزمان با آن نرخ تورم نیز روندی افزایشی داشته باشد. در شرایط رکود تورمی، هنگامی که اقتصاد با کاهش نرخ رشد اقتصادی روبروست، مشکل اشتغال نیز به وجود خواهد آمد چرا که نرخ رشد اقتصادی در پی کمبود تقاضا برای کالاها و خدمات تولیدی، تعطیلی بنگاه های تولید و کاهش قدرت خرید مردم به وجود می آید.

علاوه بر مشکلات ذکر شده که از سال ها پیش تاکنون ادامه دارد، در چند ماه اخیر تورم شدید در بازار عوامل تولید و بازار کالاها و خدمات و بدتر از آن، بی ثباتی بازار و همچنین کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، تولید کنندگان را تحت فشار قرار داده است، بی تردید ادامه روند کنونی موجب ورشکستگی برخی از صنایع خواهد شد.

قطعا تورم در برخی از بخش های اقتصاد کشور بسیار بالاتر از نرخ رسمی آن است. افزایش بی سابقه نقدینگی در سال های اخیر، افزایش قیمت حامل های انرژی ناشی از طرح هدفمند کردن یارانه ها و تحریم های اقتصادی موجب تجربه تورم بالا در اقتصاد ایران شده اند.

کمبود نقدینگی در بخش تولید علی رغم افزایش نقدینگی کل

از طرف دیگر بی ثباتی قیمت ها و بازار که ناشی از فعالیت های سوداگرانه برخی واسطه ها است با سوء مدیریت و عدم شفافیت و بی ثباتی در قانون گذاری تشدید می شود. رکود ایجاد شده در بخش تولید به همراه تورم موجود در جامعه، رکود تورمی را منجر شده است و رکود در تولید و کاهش در فروش بخش تولیدی و به دنبال آن کاهش در درآمد، سبب شده نه تنها انگیزه ای برای گسترش فعالیت های بنگاه ها وجود نداشته باشد، بلکه به دلیل کاهش درآمد و از طرف دیگر کاهش حجم نقدینگی و سرمایه در گردش، برخی، بنگاه های تولید خود را تعطیل کرده و نیروهای کار خود را در معرض اخراج یا تعلیق قرار داده اند.

در کشوری مانند کشور ما که کسری بودجه به صورت پدیده ای پایدار مبدل گردیده، دولت باید خود را ملزم به توازن در درآمدها و هزینه های خود بداند زیرا که عارضه تورم رکودی به صورتی است که تلاش در جهت سامان دهی یکی از آن دو موجب عدم تعادل در سوی دیگر خواهد شد.

در این شرایط باید توجه فراوانی نمود تا هدایت نقدینگی به سمت فعالیت های تولیدی و با ارزش افزوده بالا سوق پیدا کند؛ چراکه نقدینگی در شرایط رکود تورمی تمایل دارد تا به سوی فعالیت های واسطه گری و سفته بازی جریان پیدا کند. از سوی دیگر، می‌توان با توانمندسازی نظام تامین مالی، اعتبارات لازم را به‌منظور ارتقای کارآیی فنی و بهبود فناوری در اختیار بخش تولید قرار داد که این خود مسبب بهره‌وری بالاتر، هزینه تمام شده پایین و نهایتا افزایش سودآوری بنگاه‌ها خواهد شد.

راهکارهای کوتاه مدت و بلند مدت برون رفت از رکود تورمی

برخی معتقدند به دو صورت می توان جلوی پیشروی رکود تورمی در اقتصاد ایران را گرفت. راه حل اول، مسیری کوتاه مدت برای حل معضل رکود تورمی است که در اولین قدم باید افزایش نقدینگی و سرمایه در گردش شرکت ها تأمین شده و تمهیداتی برای بهبود فضای کسب و کار از طریق افزایش حجم نقدینگی بخش تولید صورت گیرد.

دولتمردان و سیاستگزاران در نحوه تدوین قوانین و مقررات بایستی به اقدامات بلند مدت برای برون رفت از مشکلات پیش روی تولید در ایران بپردازند و در این راستا رقابتی کردن بازار و اتخاذ تصمیم های مهم و کارساز در این زمینه منافع فراوانی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به همراه دارد.

خصوصی سازی صنایع دولتی، حذف موانع تجاری، عدم دخالت دولت و سازمان های دولتی و عمومی در سرمایه گذاری های مختلف، حذف حمایت های بی قید و شرط از برخی صنایع و حمایت های محدود از صنایع برای روزآمد شدن ماشین آلات و استفاده از تکنولوژی های روز و علاوه بر موارد مذکور، توجه جدی به وضعیت نامناسب بهره وری عوامل تولید و به ویژه نیروی کار و ارتقای آن از طریق محرک های انگیزشی بسیار حائز اهمیت است.
مرجع : دانا
کد مطلب : 124749