توصيه به ديگران
۰
شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۹:۲۰
واکنش‌ها به سوزاندن کتاب مرجع پزشکی
اقدام به سوزاندن کتاب «هاریسون» به عنوان یکی از کتب مرجع پزشکی از سوی «تبریزیان» مدعی پدر طب اسلامی با واکنش جامعه حوزوی، پزشکی و علمی روبرو شده و این حرکت جاهلانه را می‌توان توهین آشکار به ساحت علم پزشکی و زیر سؤال قرار دادن خدمات بیشمار آن برشمرد.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز علم پزشکی در طول تاریخ از اعتبار بالایی برخوردار بوده؛ چراکه حاصل هزاران آزمایش تجربی و میدانی است که در حصول به آن هزاران محقق در زمینه‌های مختلف و تخصص‌های متنوع پزشکی به تحقیق و پژوهش پرداخته‌اند تا در نهایت این یافته‌ها تبدیل به یک روش درمانی قابل اطمینان و کاربردی در درمان بیماری‌های مختلف شود.

 
این روزها انتشار ویدئویی با مضمون سوزاندن یکی از معتبر ترین کتب مرجع پزشکی با عنوان «هاریسون» از سوی  یکی از افراد مدعی طب اسلامی در فضای مجازی بازتاب زیادی داشته است.

 
*هاریسون چه کتابی است؟

 
اصول طب داخلی هاریسون یکی از کتاب‌های درسی شناخته‌شده در زمینه طب داخلی است. چاپ اول این کتاب در سال ۱۹۵۰ منتشر شد و ویرایش بیستم آن در سال ۲۰۱۸ منتشر شد. اگرچه این کتاب موضوعات فراوانی را از عصب‌شناسی گرفته تا بیماری‌های عفونی شامل می‌شود اما به طور ویژه بیشتر مباحث طب داخلی آن مورد توجه قرار می‌گیرد. اصول طب داخلی هاریسون در کنار اثری دیگر به نام اصول طب داخلی «سیسیل» دو اثر مرجع در حوزه پزشکی هستند.

 
«عباس تبریزیان» روحانی است که مدعی درمان بیماری‌های مختلف از طریق طب اسلامی است و همواره در مجالس و محافل خود و نیز در فضای مجازی درمان بیماری‌ها از طریق طب مدرن را زیر سؤال برده و منکر آن می‌شود و تأکید دارد می‌توان با استناد به روایات اسلامی بیماری‌های مختلف را درمان کرد و توانسته است با تبلیغات اغواکننده بسیاری از مردم را به سوی خود جلب کند و عده‌ای نیز به عنوان شاگردان وی با عنوان مدعیان حوزه طب اسلامی در نقاط مختلف کشور سعی در درمان بیماری‌های مختلف می‌کنند‌؛ بی آنکه روش‌های درمانی آنها پایه علمی داشته باشد و در این مسیر درمانی نادرست نیز بسیاری از بیماران نه تنها درمان نشده اند بلکه بیماری آنها نیز تشدید شده است.

 
این در حالی است که موضوع طب ایرانی و سنتی ما در کشور از سوی وزارت بهداشت به رسمیت شناخته شده و حتی این طب در دانشگاه‌های علوم پزشکی در سطح دانشکده مستقل دانشجویان و متخصصانی را تربیت می‌کند و به عنوان یک طب مکمل طب مدرن، در درمان بیماری‌های مختلف ارائه خدمات می‌کنند؛ ضمن اینکه درمانگاه‌های طب سنتی البته طب سنتی دانشگاهی نیز در برخی شهرها و استان‌های کشور با نظارت وزارت بهداشت و وجود متخصصان تحصیل کرده دانشگاهی  به درمان بیماران می‌‌پردازند.

 
کتاب اصول طب داخلی هاریسون در کنار اثری دیگر به نام اصول طب داخلی «سیسیل» دو اثر مرجع در حوزه پزشکی هستند


جالب تر اینکه عباس تبریزیان که خود را به عنوان پدر طب اسلامی معرفی می‌کند و معتقد است که تنها روش درمان بیماری‌های مختلف استفاده از طب اسلامی است و نیازی به استفاده از خدمات طب مدرن وجود ندارد، در 8 شهریور ماه سال جاری در اثر واژگونی خودروی خود در محور قوچان - فاروج دچار مصدومیت شد و در نتیجه در بیمارستانی در قوچان بستری شد و درمان خود را به دست پزشکان طب مدرن سپرد!

 
در ادامه تقبیح و محکومیت این اقدام ناصحیح،  مراکز حوزوی، علمی و شخصیت‌های مختلفی بیانیه‌هایی صادر  کردند.

 
انجمن علمی طب سنتی ایران نیز در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این حرکت اعلام کرد: عباس تبریزیان که خود را پدر طب اسلامی معرفی می کند سالهاست با راه اندازی جریانی التقاطی و با سوء استفاده از اعتقادات و باورهای دینی مردم علاوه بر ایجاد انحراف در طب روشمند سنتی و اخلال در عملکرد نظام سلامت، اسباب بدبینی برخی مردم و فرهیختگان جامعه را نسبت به آموزه های دینی فراهم کرده است.

 
علی رغم تذکر برخی مراجع عظام و تعدادی از بزرگان حوزه علمیه  و با وجود آشکار شدن تخلفات متعدد و تشکیل پرونده های قضایی و محکومیت ایشان توسط دادگاه ویژه روحانیت، مع الاسف این جریان سودجو و آسیب رسان به سرمایه اجتماعی، همچنان ادامه حیات داده است.

 
 بازخوردهای اجتماعی این اقدام نابخردانه و افراطی آقای تبریزیان در سوزاندن یک کتاب معتبر علمی نشان می‌دهد که هر دو نهاد حوزه و دانشگاه از این رفتار جاهلانه نگرانی عمیق دارند. اهتمام اسلام و آموزه های اصیل آن به مقوله علم و کتاب، امری است بدیهی و هیچ عالم دانشگاهی با هیچ مدلی از کتاب سوزی و تقابل خشن با اندیشه ها و تجارب بشری میانه ای ندارد.

 
عباس تبریزیان که خود را به عنوان پدر طب اسلامی معرفی می‌کند و معتقد است که تنها روش درمان بیماری‌های مختلف استفاده از طب اسلامی است و نیازی به استفاده از خدمات طب مدرن وجود ندارد، در 8 شهریور ماه سال جاری در اثر واژگونی خود رو خود در محور قوچان - فاروج دچار مصدومیت و در بیمارستانی در قوچان بستری شد و درمان خود را به دست پزشکان طب مدرن سپرد


اقدام مشمئزکننده کتاب سوزی به بهانه تقابل با سوزاندن کتاب قانون ابن سینا در غرب، در حالی مطرح می شود که ایشان اعتقادی به طب سنتی ایرانی ندارد و به کرات و در اظهارنظرهای رسمی و صریح خود ابن سینا را فردی بی دین که درمان بیماری ها با حرام را تجویز می کند ،معرفی کرده و طب سینایی را همان طب غربی می داند! لذا انجام اینگونه اقدامات سخیف و ریاکارانه، شائبه «نفوذ»، در لباس دین و استفاده ابزاری برای تخریب دین را به ذهن متبادر می سازد.

 
 انجمن علمی طب سنتی ایران به نمایندگی از جریان دانشگاهی طب سنتی ایرانی اعلام می دارد که به دلیل اقبال جهانی و ملی و نیاز آحاد مردم و جامعه به خدمات صحیح و تأیید شده طب سنتی و مکمل، هرگونه بی توجهی به توسعه منطقی، روشمند و ادغام یافته طب سنتی، راه را برای رشد این گونه افراطی گری ها هموار می سازد. لذا از مرجعیت دینی، نهاد حوزه علمیه، دستگاه قضایی و دست اندرکاران نظام سلامت کشور انتظار دارد ضمن تبیین مواضع خود در قبال جریان انحرافی، اقدام لازم برای برخورد با این گونه اعمال نابخردانه و سخیف را معمول دارند.

 
اقدام عده‌ای با عنوان ترویج طب اسلامی و انکار طب مدرن در حالی صورت می‌گیرد که به خوبی می‌توان تضاد فعالیت‌های جریان مدعی طب اسلامی با سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه نظام سلامت را مشاهده کرد.

 
همچنین این اقدام در حالی صورت گرفته است که  رهبر معظم انقلاب نیز در ابلاغ سیاست‌های کلی نظام سلامت کشور به نقش راهبردی و تعیین کننده وزارت بهداشت اشاره و تاکید می‌کنند تولیت نظام سلامت کشور شامل سیاست‌گذاری‌های اجرایی، برنامه ریزی‌های راهبردی، ارزشیابی و نظارت بر عهده وزارت بهداشت است و همچنین فعالیت‌هایی مثل افزایش آگاهی و توانمندی تحت نظر این وزارت صورت گیرد

 
همچنین  مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه با صدور بیانیه‌ای در آتش زدن کتاب علمی به نام طب هاریسون، آن را محکوم کرده و بیان داشته است این گونه تفکرات و اقدامات در حوزه علمیه  جایگاهی نداشته و انتسابی به حوزه و روحانیت ندارد. 

 
در این بیانیه آمده است: حوزه‌های علمیه و بزرگان آن با تاکید بر جایگاه علم و اندیشه و نقد عالمانه، حرکت ناپسند و جاهلانه اخیر در تعرض به یکی از متون مهم علم پزشکی را که در فضای مجازی انتشار یافته است ناروا می‌دانند و حوزه‌های علمیه و بزرگان آن و شورای عالی و مدیریت حوزه های علمیه آن را محکوم می‌نمایند، آشکار است که این گونه تفکرات و اقدامات در حوزه علمیه  جایگاهی نداشته و انتسابی به حوزه و روحانیت ندارد.

 
اسلام عزیز، روحانیت معظم، حوزه علمیه و بزرگان آن در طول تاریخ همواره پرچم دار و مشوق رشد و شکوفایی علمی در همه قلمرو ها و در بسیاری از این زمینه‌ها به ویژه در زمینه بهداشت و پزشکی پیشگام بوده اند و این سنت دیرپا همچنان ادامه دارد.

 
انتظار می‌رود دستگاه‌های ذی ربط در این زمینه اقدام لازم به عمل آوردند. امید است پیشرفت‌های علمی ایران و رشد مراکز علمی و دانشگاهها که در پرتو انقلاب اسلامی رشد چشمگیر داشته است، استمرار و ارتقاء یابد.

 
حجت‌الاسلام رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها نیز طی یادداشتی آتش زدن کتاب علمی رشته پزشکی و انتشار فیلم آن را خطایی بزرگ دانست که موجب خدشه‌دار شدن ساحت علم، عقل و منطق می‌شود و تأکید داشته  به یاری خداوند متعال و برکت انقلاب اسلامی فضای علمی کشور به سطحی از تکثر ذیل عقلانیت انقلابی رسیده است که اگر کسی ادعای علمی داشته باشد بتواند از طرق مختلف آن را محک زد و نیازی به کارهای رادیکال نداشته باشد و این اقدام سخیف را اقدام سخیف آتش زدن کتاب علمی مهم رشته پزشکی و انتشار آن خطایی بزرگ است که ساحت علم و عقل و منطق را خدشه دار می‌کند اگر این اقدام توسط فردی که ملبس به ردای روحانیت است صورت گیرد که خطایی مضاعف است.

 
علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز  بر لزوم موضع گیری قاطع در برابر اقدام سخیف و جاهلانه " کتابسوزی" اخیر تاکید کرده و اظهار داشت: از داستان کتابسوزان اسکندر و یونانیان و اقوام جاهل و مغول تا جشن های واقعی و مستند کتابسوزان "نازی ها" و  عید کتاب سوزی "کسروی" در یکم دیماه هر سال حکایت‌های بسیار شنیده وخوانده ایم، اما اکنون و مقارن با عید کتابسوزان پیروان کسروی در مراسمی آئینی با فیلم و تصویر فردی به نام "تبریزیان" که پیروانش او را آیت الله می‌خوانند و تحت عنوان طب اسلامی تجارتخانه‌ای برپا کرده است به خود جرات داده و کتاب "اصول طب هاریسون" از کتب مرجع پزشکی را به آتش می کشد.

 
معاوت بهداشت وزارت بهداشت گفت: آنچه مایه تاسف است فقط خالی بودن دست این گروه جاهل و پر مدعا از نقد علمی نیست بلکه سکوت و عدم برخورد قاطع  مراجع علمی ،فرهنگی، دینی و قضایی در برابر چنین رفتارهای نابهنجار به نام اسلام و ایران است.

 
وی افزود: به نظر می‌رسد که این اتفاق نادر و عجیبی نیست و در حال تبدیل شدن به رویه و قاعده‌ای است که به اشکال مختلف شاهد تکرار آن بوده ایم.

 
رئیسی تأکید کرد: از دخالت جاهلانه در درمان صدها بیمار مبتلا به سرطان و بیماری های مزمن تا توصیه به خوردن نمک در هنگامه بسیج ملی "کنترل فشارخون" از تریبون صدا وسیما، خط نفوذی برای به تاراج بردن ایمان و اعتماد آحاد ملت مسلمان ایران و ضربه زدن به شأن و جایگاه روحانیت شکل گرفته است.

 
معاون بهداشت وزیر بهداشت تصریح کرد: در این برهه وظیفه خود می‌دانیم که به تمامی مراجع دینی، دانشگاهی و قضایی هشدار داده شود که در برابر این چنین اقدامات سخیف و جاهلانه ای بایستند و واکنشی در خور از خود نشان دهند.

 
همچنین چندی قبل علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی نیز در نامه‌ای به رئیس کل سازمان نظام پزشکی خواستار پیگیری و برخورد جدی و قاطع با سوء استفاده‌کنندگان از طب سنتی شد.

 
وی بیان داشت: متاسفانه کماکان ادامه فعالیت‌های سوء استفاده کنندگان از این موضوع از جمله برگزاری دوره‌های آموزشی و دوره استادی طب سنتی را در شبکه‌های اجتماعی و تبلیغات شهری، شاهد هستیم که بسیار نگران کننده است و بر ضرورت برخورد وزارت بهداشت و قوه محترم قضائیه با این افراد تأکید کرد.

 
آیت الله فاطمی‌نیا از علمای شهیر کشور و از اساتید معروف حوزه در 24 مرداماه سال جاری در سخنانی با رد ادعای وجود طب اسلامی، اظهار داشت: من سه چهار سال پیش رفتم صدا و سیما و گفتم شما را قسم می‌دهم که نگویید طب اسلامی! بلکه بگویید طب سنتی. بعدا دیدم که هر دو را می‌گفتند گاهی طب اسلامی و گاهی طب سنتی.

 
دیروز در اخبار دیدم که معاون وزارت بهداشت گفته: «نگویید طب اسلامی»! من ایشان را دعا می‌کنم و می‌گویم خدا خیرش بدهد. ببینید خواهران و برادران! شما را به خدا حواستان جمع باشد! وقتی می‌گوییم روایت معنایش این نیست که هرچه می‌گوییم صحیح است.

 
چرا تا یک روایت می‌بینیم می‌گوییم طب اسلامی. تو چه می‌دانی طب اسلامی چیه؟! شیخ صدوق می‌فرماید بعضی از این روایاتی که مرتبط با طب است بعضی از اینها اقلیمیه! یعنی در یک اقلیم خوب است و در اقلیم دیگر خوب نیست! و بعضی از روایات هم از اساس جعلی است.

 
تشخیص روایات جعلی از صحیحی یک علمی می‌خواهد، یک بصیرتی می‌خواهد. حالا هی بگوییم طب اسلامی، طب اسلامی! رساله ذهبیه را نسبت دادند به حضرت رضا (ع)! بنده رفتم تحقیق کردم دیدم این کتاب از اساس ساخته و پرداخته است.

 
رساله ذهبیه یک راوی دارد و آن هم محمد بن جمهور عمی و این هم مقبول رجال نیست و نوشته‌اند «لا تکتب روایته» و یا «لا یقبل حدیثه». این که گفته‌اند امام رضا (ع) برای مامون نامه طبی نوشته‌اند این غلط است. امام رضا (ع) هرگز برای مامون رساله‌ای طبی ننوشته‌اند. رساله ذهبیه از اساس دروغ است».

 
به گزارش فارس، آنچه در این میان باید مورد توجه اقشار مختلف مردم قرار گیرد، این است که موضوع درمان بیماری‌های مختلف امری حیاتی و لازمه انجام آن دل سپردن و اعتماد به روش‌های علمی که ماحصل انجام پژوهش‌های مختلفی است که سالها توسط محققان در رشته‌های گوناگون انجام شده و در قامت روش‌های درمانی در مراکز بهداشتی و درمانی  مورد توجه قرار گرفته است؛ در نتیجه مردم نیز باید هنگام ابتلا به بیماری به این موضوع که دریافت خدمات درمانی فقط از طریق مراجع علمی و متخصصان آن مورد تأیید است توجه کرده و تحت تأثیر اظهار نظرهای غیر عالمانه توسط برخی مدعیان دروغین در حوزه درمان قرار نگیرند.
کد مطلب : 276471