توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۱۹ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۴۲
کودتای نوژه حاکی از خصومت همه جانبه کاخ سفید
کودتای آمریکایی «نوژه» به اصطلاح نجات ایران درکنارمداخلات و صدها توطئه سیاسی، نظامی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و دیپلماتیک دیگرحاکی از خصومت همه جانبه آمریکا نسبت به ملت ایران و انقلاب اسلامی است که مردم انقلابی و خداجوی کشورمان با تمسک به اسلام و ایمان به خداوند، در سایه پیروی از ولایت مطلقه فقیه این توطئه را نیز مانند سایر تهدیدات و فتنه های استکبار جهانی نقش بر آب کرد.
کودتای نوژه حاکی از خصومت همه جانبه کاخ سفید
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز، کودتای نوژه اولین حرکت براندازانه مستکبران درمسیر انقلاب اسلامی نبوده و آخرین آن نیز نخواهد بود و نشان می دهد که آمریکا نه تنها تحلیل و شناخت درستی از اوضاع داخلی ایران ندارد بلکه طرح ها و برنامه هایش نیز به تعبیر امام خمینی(ره) احمقانه و بسیار ناشیانه است، اگرچه چنین حرکت هایی ممکن است در برخی کشورها که نه از مشروعیت الهی و نه از مقبولیت مردمی و از سوی دیگر از رهبری هوشمند برخوردار نیستند، توفیقاتی را کسب نمایند، لکن ملت ایران کابوس با مقاومت و ایثار و از خودگذشتگی مقابل استکبارجهانی، شکست ناپذیری ابرقدرت های شرق وغرب و صهیونیسم بین الملل را درهم ریختند.

درباره اهمیت کودتای نوژه که در روز 18 تیرماه 1359 توسط مردم و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خنثی شد باید گفت‌ که نمونه‌های بسیار کوچکتر آن رژیم‌های بسیاری را در سراسر جهان سرنگون کرده بود و به جرأت می‌توان ادعا کرد که کودتای 28 مرداد 1332 در مقایسه با آن بازی کودکانه‌ای بیش نبود.

اما «سیا» و «اینتلیجنس سرویس» از این شکست درس نگرفتند و به تلاش‌های خود برای اجرای طرح‌های براندازی دیگر ادامه دادند. درفاصله شکست «کودتای نوژه» تا «کودتای قطب‌زاده ـ شریعتمداری» (فروردین 1361)، یعنی در طول 1.5 سال، سه توطئه کودتایی دیگر نیز به سرنوشت «نوژه» دچار شد.

از اولین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آمریکا تلاش گسترده‌ای را برای به سازش کشاندن انقلاب یا سقوط آن آغاز کرد.

آمریکا به دلیل اطلاعات و تحلیل‌های نادرست تصور می‌کرد قادر است در اندک زمانی رویدادهای ایران را همچون دوران پهلوی دراختیاربگیرد؛ بنابراین به انواع حیله‌ها علیه جمهوری اسلامی متوسل شد که یکی از این توطئه‌ها‌‌، کودتای پایگاه هوایی شهید نوژه بود‌.

ازسوی دیگرجمهوری اسلامی ایران در روز پنجم فروردین سال 1358 با خروج از پیمان نظامی «سنتو» اعلام کرد که دیگر حافظ منافع آمریکا درمنطقه نیست.

آژانس جاسوسی آمریکا «سیا» به «کودتای نوژه» امید زیادی بسته بود و آن را ضربه نهایی وقطعی بر پیکرنظام نوپای جمهوری اسلامی می‌پنداشت و اهمیت آن را بیش از تجاوز نظامی صدام ارزیابی می‌کرد.

 
*** تقدم کودتای نوژه بر جنگ تحمیلی

به گفته سران «کودتای نوژه» مدتی برسرتقدم «کودتای نوژه» یا آغازجنگ تحمیلی بحث شد و سرانجام، بعد ازسفر برخی ازعناصرکودتا به پاریس دراسفندماه 58، این طرح (آغاز جنگ تحمیلی) در درجه دوم قرار گرفت و درجه یک به کودتا داده شد.

پایگاه هوایی شهید نوژه همدان در50 کیلو‌متری شهرقدیمی همدان قرار دارد و تیمسارآیت محققی(بعنوان فرمانده عملیات )، تیمسار سعید مهدیون (فرمانده وقت نیروی هوایی )، سروان حمید نعمتی، سروان ایرج ایران نژاد و چند تن دیگر از سران کودتا در آنجا خدمت کرده بودند و اماکن و پرسنل پایگاه را می‌شناختند.

برای تصرف پایگاه نوژه به عنوان کلید عملیات کودتا قرار بود 12 تیم مرکب از یکصد تن از کلاه سبزهای تیپ نوهد،300 تا 400 نفر از فریب خوردگان ایل بختیاری و 12 نفر راهنما از داخل پایگاه به فرماندهی سرگرد کوروش آذرتاش جهت تصرف پایگاه نوژه وارد عمل شوند‌.

 
*** کودتای بی سابقه در جهان

این کودتا، از لحاظ تجهیزات نظامی که قراربود از داخل و خارج درجریان آن به کارگرفته شود در تاریخ کودتاهای جهان بی‌سابقه بود و چنان دقیق طرح‌ریزی شده که سیا موفقیت آن را قطعی می‌دانست. امید به موفقیت کودتا تا بدان حد بود که حتی اعلامیه پیروزی آن نیزآماده شده بود و حتی نام رهبرمذهبی کودتا را مشخص و مکانی را برای اقامت وی در تهران در نظر گرفته بودند.

 
*** نقش سازمان سیا و سران عرب در نوژه

یکی ازسران کودتا در دادگاه انقلاب درباره نقش سازمان سیا و ارتجاع عرب و جریان‌های سیاسی راست مرتبط با کودتا می گوید: دو تا سه ماه بعد از پیروزی انقلاب اولین تماس بین مأمورین «سیا» و یکی از دوستان بنی‌عامری ( از عاملان کودتا در اروپا برقرار شد و آنها بنی‌عامری را در دسترس شاپور بختیار قرار دادند.

تمام هماهنگی‌های لازم بین کشورهای عضو بازار مشترک اروپا و ستاد شاپور بختیار در پاریس از طریق سیا انجام گرفت و هماهنگی‌ بین اسرائیل و کشورهای مرتجع منطقه نظیرعربستان، مصر و عراق ( دولت حزب بعث ) توسط نماینده سیا که در دفتر بختیار در پاریس است انجام می‌گرفته است.

طبق اظهارنظرهای بنی‌عامری تأمین هزینه‌های مادی این اقدام چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم نظیر چک ده میلیون دلاری عربستان سعودی، توسط آمریکا صورت گرفته است.

شناسائی افراد مخالف در کشور یا در خارج از کشور و معرفی آنها به بختیار و تقویت امکانات آنها یا در اختیار گذاردن امکانات لازم به آنها نظیر معرفی پالیزبان که در یکی از روستاهای عراق مخفی بوده و توسط سازمان جاسوسی رژیم اسرائیل شناسائی و معرفی و هماهنگی لازم را بین او و بختیار انجام داده است.

کودتاچیان پس از جلب برخی از روحانی‌نمایان «متنفذ» با استفاده از ده میلیون دلاری که ارتجاع عرب، از طریق سعودی، در اختیار گذارده بود، مخفیانه به جذب نیرو پرداختند.

 
*** همراهی حزب دمکرات و کوموله و منافقین

سران کودتا از طریق بختیار با «کومو‌له» و «حزب دمکرات» نیز تماس گرفته و بختیار در جریان ملاقات‌های متعدد با قاسملو و عز‌الدین حسینی موافقت آنها را جلب کرده بود.

طبق اسناد و مدارکی که به دست آمده، تماس‌هایی میان کودتاگران و موسی خیابانی صورت گرفته بود و ضمن پیشنهادی که رهبران کودتا به سازمان مجاهدین خلق (منافقین) داده بودند، موافقت شده بود که سازمان مجاهدین درمقابل پستی که به مسعود رجوی واگذار می‌شود، به نفع کودتاگران از موضعگیری در مقابل عمل کودتا خود را کنار بکشد.

 
** کودتا در تهران و سایر شهرها

عملیات کودتا هم قرار بود به طورهم زمان در تهران و سایر شهرهای بزرگ به اجرا درآید و اماکنی مانند مدرسه فیضیه، اقامتگاه امام، کمیته مرکزی، نخست‌وزیری، میعادگاه‌های نماز جمعه و... توسط هواپیماها بمباران شود.

بنا بود کودتاگران در این بمباران از بمب‌‌های خوشه‌ای و آتش‌زا استفاده کنند. آنان در حدود 30 فروند هواپیما، 60 خلبان و حدود 500 نفر افراد فنی و نظامی را برای شرکت در عملیات آماده کرده بودند.

برخی از عناصر دستگیرشده، اهداف تعیین شده برای بمباران در تهران را به این ترتیب نام بردند: بیت امام در جماران، فرودگاه مهرآباد، مقر نخست‌وزیری، ستاد مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ستاد مرکزی کمیته انقلاب اسلامی، پادگان ولی‌ عصر (عج)، پادگان امام حسین(ع)، پادگان خلیج، کمیته انقلاب اسلامی منطقه 9، کمیته انقلاب اسلامی منطقه 4، کاخ سعد‌آباد (چون آنجا را انبار مهمات می‌دانستند) و پادگان ارتش در لویزان.

 
*** بیت امام نخستین هدف

به گفته‌ همه‌ افراد دستگیر شده ازجمله تیمسار محققی، «بیت امام» نخستین و مهم‌‌ترین هدفی بود که باید بلافاصله بمباران می‌شد. حمله به بیت امام مرکز ثقل کودتا را تشکیل می‌داد و به معنای به دست آوردن کلید پیروزی کودتا بود. برای سران کودتا کاملاً مشخص بود تا زمانی که امام زنده است، مردم با یک کلمه ایشان به خیابان‌ها ریخته و عمل کودتا را عقیم خواهند کرد.

به همین جهت از بین بردن امام یکی از مهم‌ترین هدف‌های کودتا بود و برای اجرای آن بیش از سایر هدف‌ها، هواپیما و مهمات سنگین در نظر گرفته شده بود.

 
*** فتح تهران مساوی با پیروزی

ازنظر رهبران کودتا فتح تهران مساوی با پیروزی درسراسرکشور تلقی می شد. آنان با تجربه و تصویری که ازچگونگی کودتای 28مرداد 1332 و پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357 داشتند تصور می کردند که با سقوط تهران مراکز نظامی ـ اداری سایر شهرها با توجه به ضرباتی که همزمان با عملیات تهران توسط شاخه های کودتا در سراسر کشور بر آنها وارد می شد و به تعبیت از تغییر قدرت در مرکز با رهبران کودتا اعلام همبستگی می کنند و مترصد اجرای فرمان های « شورای نظامی » می شوند.

 
*** افشای کودتای آمریکایی نوژه

سه روز مانده به موعد کودتا یکی از خلبانان که برای همکاری انتخاب شده بود، در تهران با سروان حمید نعمتی (از عناصر مؤثر کودتا) ملاقات می کند، حمید نعمتی به او می گوید مأموریت تو بمباران بیت امام(ره) است و ما می توانیم تا 5 میلیون نفر را بکشیم.

گویا شگردحمید نعمتی این بود که در نخستین دیدار توجیهی کودتا به خلبانان عضوگیری شده چنین جمله ای را می گفت تا از میزان آمادگی آنها برای شرکت در کودتا و کشتار میلیونی مردم اطلاع یابد.

خلبان یاد شده در مقابل نوع مأموریت و وسعت کشتار مردم غافلگیر و مردد شد، اما به دلیل ترس از سران کودتا نمی دانست چه باید کند. وی پس از خروج از خانه حمید نعمتی، تشویش و نگرانی بر او مسلط شده و می خواست موضوع را با کسی در میان بگذارد. آن شب در خانه موضوع کودتا را با برادر و مادرش در میان می گذارد و مادر که به شدت ناراحت شده بود گفت که تو نه تنها نباید این کار را بکنی، بلکه باید به انقلابیون خبر دهی و جلوی این کار را بگیری که اگر غیر از این باشد شیرم حلالت نیست.

این سخن مادر موجب شد در نخستین دقایق بامداد چهارشنبه خلبان یاد شده تصمیم خود را بگیرد و با پذیرش احتمال کشته شدن توسط سران کودتا، ماجرای کودتا را افشا کند. او از خانه خارج می شود و پس از پرس و جوها و دوندگی های مختلف، حدود اذان صبح منزل حضرت آیت الله خامنه ای را یافته و خود را به آنجا می رساند.

 
*** تعریف واقعه از سوی رهبر معظم انقلاب به نقل ازکتاب کودتای نوژه موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی

«شبی حدود اذان صبح دیدم که درمنزل ما را به شدت می زنند، من رفتم دیدم می گویند یک ارتشی آمده و با شما کار واجب دارد، دیدم یک نفر تکیه داده به دیوار، با حال کسل و آشفته و خسته سرش را فرو برده، گفتم شما با من کار دارید؟ بلند شد و گفت: بله. گفتم چکار دارید؟ گفت که کار واجبی دارم و فقط به خودتان می گویم... من به حرفش حساس شدم احتمال این بود که سوءنیتی داشته باشد، اما دیدم نمی شود به حرفش گوش نداد.

« یک جایی گوشه حیاط نشستیم، آثار بیخوابی و خیابانگردی و خستگی و هیجان در او پیدا بود. خلاصه آنچه گفت این بود که در پایگاه همدان اجتماعی تشکیل شده و تصمیمی برکودتایی گرفته و پول هایی به افراد زیادی داده اند، به خود من هم پول داده اند. قرار است جماران و چند جای دیگر را بمباران کنیم».

پرسیدم: کی قرار است این کودتا انجام شود، گفت: امشب. من دیدم مساله خیلی جدی است و باید آن را پیگیری کنم، در این بین این احتمال را می دادم که یک سیاست باشد و بخواهند ما را سرگرم کنند، اما درعین حال اصل قضیه آنقدر مهم بود که با وجود این احتمالات، لازم بود آن را پیگیری کنیم. »

فردای آن روزمطبوعات نوشتند که 'کودتا لو رفت' و این کودتا به نام 'احساسات مادری' نام گرفت.

 
***دومین افشاگری

چند ساعت پس از افشای کودتا به وسیله خلبان یاد شده، یکی از درجه داران تیپ 23 نوهد نیز به کمیته مستقر در اداره دوم ستادمشترک مراجعه می کند و پس از افشای کودتا و اعتراف به اینکه قرار است به همراه عده ای دیگر در براندازی جمهوری اسلامی شرکت کند، یک پاکت حاوی بخشی از طرح عملیات کودتا را در اختیار کمیته فوق قرار می دهد، به این ترتیب به فاصله چند ساعت از سوی 2 عنصر جذب شده به کودتا، اقدام به ضد کودتا تبدیل می شود و انقلاب در برابر خطری که در چند قدمی اش کمین کرده بود آگاه می شود.

 
*** سخنان امام خمینی درباره شکست کودتا

«حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذارجمهوری اسلامی نیز پس ازخنثی سازی کودتا در 20 تیرماه 59 در حسینیه جماران به ایراد سخن پرداختند و در جمع روحانیون و ائمه جماعات تهران فرمودند: توطئه ای که معلوم است چنانچه موفق به کشفش هم نشده بودیم و قیام هم کرده بودند مردم آن را خفه می کردند، این احمق ها نفهمیدند که اگر چنانچه فرض هم شما از پایگاه همدان پا شده بودید و آمده بودید، فرض کنید چند تا جا هم کوبیده بودید، شما بالاخره باید زمین هم بیایید، یا همان آسمان می مانید، ما از این امور نمی ترسیم.»

این درحالی بود که بنیانگذار انقلاب اسلامی محکم و استوار از کنار توطئه کودتا (که ممکن است هر رهبری را پریشان سازد) می گذرد و آن را در کنار عظمت و قدرت لایزال الهی و نیز وحدت و انسجام ملت ایران، هیچ می داند و شب کودتا علیرغم اطلاع از ماجرا محل سکونت خود را ترک نکردند.

منبع : کتاب کودتای نوژه موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
کد مطلب : 208791