توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۲۵
فضای مجازی پناهگاهی پر دردسر
اینترنت از جلوه های آشکار دنیای مدرن است که به دلیل در دسترس بودن و وجود آن در همه جا، یکی از پر کاربردترین فضاها به شمار می رود، فضایی که نوجوانان و جوانان جامعه بزرگی از کاربران آن را تشکیل می دهند.
فضای مجازی پناهگاهی پر دردسر
Share/Save/Bookmark
به گزارش سرویس فرهنگ و جامعه عصر امروز اینترنت از جلوه های آشکار دنیای مدرن است که به دلیل در دسترس بودن و وجود آن در همه جا، یکی از پر کاربردترین فضاها به شمار می رود، فضایی که نوجوانان و جوانان جامعه بزرگی از کاربران آن را تشکیل می دهند. امروزه فضای مجازی چنان نوجوانان و جوانان را در بازار رنگارنگ خود فرو برده است که گویی هرگز خبری از بازی ها و فعالیت های دسته جمعی آنان نبوده است.

در دنیای کنونی، فضای مجازی پناهگاهی پر دردسر برای نوجوانان و جوانان است گرچه فضای مجازی دارای فرصت های علمی و ارتباط های اجتماعی نیز هست اما استفاده بی رویه دانش آموزان و جوانان از فضای مجازی منجر به انزوای آنان شده است.  

این هویت کاذب و زود گذر تصویری غیرواقعی برای افراد ایجاد می کند و منجر به این می شود که افراد در تلاش و تکاپو برای حضور بیشتر در شبکه های اجتماعی از جمله فیس بوک واتساپ و وایبر و امثال این ها باشد. دانش آموزان در فضای مجازی بدون توجه به هویت سعی در ارائه افکار و علایق و اندیشه های خود دارند که این بسیار خطر ناک است.

این روزها شاهد اعتیاد اینترنتی جوانان و نوجوانان به ویژه دانش آموزان هستیم؛ در حالی که جوانان در این محیط ها آسیب پذیری بسیاری دارند.

فضای دنیای مجازی با عمق بسیار زیاد که ورود به آن آسان اما خارج شدن از آن گاه با ضربات روحی و جسمی همراه است، می تواند تا مدت ها بار ذهنی برای کاربران داشته باشد.

تاثیرات پرسه زنی بی هدف در این فضا بر ذهن دانش آموزان بیشتر است که بی حو صلگی، عدم تمرکز فکری، افت تحصیل و عدم موفقیت در تحصیل می تواند از تبعات آن باشد.

صاحب نظران و پژو هشگران علوم انسانی معتقدند که ورود اینترنت به فضای زندگی انسان ها در کنار مزایا و محاسن غیر قابل کتمان، باعث به وجود آمدن یکسری دغدغه ها و نگرانی ها شده و روابط افراد به شدت تحت تاثیر قرار داده است که به اختصار به بعضی از آنها اشاره می شود:
 
1: القای فرهنگ لیبرال دموکراسی مهم ترین آسیب وارده از ناحیه فضای مجازی به جوامع بشری، هضم فرهنگ های اصیل بومی در فرهنگ لیبرال دموکراسی غرب است و این آسیب رسانی در تمام جوامع، موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نمی شود.

2: کمرنگ شدن نقش نظارتی خانواده ها: بسیاری از والدین به دلیل ویژگی های خاص فضای مجازی و نو بودن این پدیده، فرصت و یا توان کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهای آن را به دست نیاورده اند که این عدم آشنایی با فضای سایبری در کنار استفاده روز مره نوجوانان و جوانان و حتی کودکان از این فضا باعث شده است که یک فضای محرمانه و خصوصی بدون احساس وجود ناظر برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه به سایت ها و احیانا شبکه های مختلف مجازی دسترسی یافته و به دلیل ویژگی های سنی و کنجکاوی های خود، از فضای ناسالم موجود در اینترنت متاثر شوند که این مساله در بلند مدت باعث تغییر رفتار فرد و به تبع آن جامعه می شود که معمولا در مغایرت با عرف و ارزش های سنتی خانواده هاست.

3: تضعیف اعتقادات و گسترش شبهات فکری طرح و نشر انواع شبهات در فضای مجازی، موجب تزلزل در باور کاربران سست عقیده، کم اطلاع و زود باور می شود. اتاق های فکر متعدد در مراکز امنیتی و فرهنگی نظام سلطه تشکیل گردیده به طور دائم در حال تولید و ایجاد بدعت، تحریف و شبهه در حوزه های دینی، فرهنگی، تاریخی و ... می باشند.

در کشور ما با وجود تدابیر مقام معظم رهبری و ابلاغ سیاست های کلی فضای مجازی از طرف ایشان، کم کاری های زیادی صورت گرفته که نتایج آن در جامعه مشهود و محسوس است.

به نظر می رسد تا زمانی که مسئولین فرهنگی و دست اندر کاران تعلیم و تربیت کشور، اعتقاد و باور راسخی به جنگ نرم رسانه ای دشمن که با سوء استفاده از ابزارهای متنوع اتفاق می افتد نداشته باشد، نمی توان افق روشنی در این رابطه متصور بود.

فرزاد آخن
کد مطلب : 296361