توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۴۷
القای ادعای هزینه زا بودن مقاومت در سناریو بازی سازش
سرنوشت حل مشکلات معیشتی کشور و توسعه ی اقتصادی به هیچ وجه به تصمیم ترامپ، کنگره، برجام و مذاکره وابسته نیست این اقتصاد مقاومتی است که تضعیف کننده آثار سیاست های تحریمی آمریکاست
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها و بارها در بیانات گهربار خود بر این مهم تاکید کرده‌اند که «سازش با آمریکا مشکلات کشور را به‌هیچ‌ وجه حل نمی‌کند؛ نه مشکلات اقتصادی را، نه مشکلات سیاسی را، نه مشکلات امنیّتی را، نه مشکلات اخلاقی را، بلکه بدتر خواهد کرد. ده پانزده دلیل وجود دارد و می‌شود شمرد و ردیف کرد برای این قضیّه؛ آخری‌اش همین قضیّه‌ برجام است.»


اما مرور دیدگاهها و تفاسیر دولت و جریان رسانه ای طرفدار راهبرد سازش نشان می دهد که در حال به حاشیه راندن دیپلماسی انقلابی و القای این ادعاست که مقاومت هزینه زاست و کمکی به بهبود معیشت نمی کند
.

یکی از شاخص های عمده ی سیاست خارجی دولت روحانی از ابتدای کار تاکید بر تعامل موثر و سازنده با جهان خارج و ایجاد اعتماد متقابل با همسایگان و دیگر بازیگران منطقه ای و بین المللی با هدف کمک به توسعه ی اقتصادی کشور بوده است از نظرگاه دولت تدبیر و امید «تدبیر و اعتدال در حوزه سیاست خارجی به معنی کنار زدن رهیافت های افراطی درهدایت روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران با دیگر کشورها است. در این چارچوب، ما درپی درک و تعامل موثر و سازنده با جهان خارج خواهیم بود، بر ایجاد اعتماد متقابل با همسایگان و دیگر بازیگران منطقه ای و بین المللی متمرکز خواهیم شد و خواهیم کوشید تا سیاست خارجی خود را بر مبنای کمک به توسعه ی اقتصادی کشور باز تعریف نماییم(۷/۵/۹۲).


رییس جمهوری در همایش روسای نمایندگی های ایران در خارج از کشور در ۲۰ مرداد ۱۳۹۳نیز تاکید کرد: «مبنای ما در سیاست خارجی، در مذاکرات هسته ای و در تعامل با جهان، خواست ملت است. بنابراین شما باید اراده ی ملت ایران را مبنی بر تعامل سازنده با دنیا برای سیاسیون جهان وافکار عمومی باز کرده و توضیح دهید ما در پی روابط نزدیک تر با دنیا هستیم و در عین حال وظیفه ی خود می دانیم که از امنیت ملی و حقوق خود دفاع کنیم.»


همچنین جریان لیبرالی با تحلیل های خود در حال پیاده سازی پلن سیاسی_رسانه ای هستند که با مهندسی افکار عمومی و تاثیر گذاری بر نخبگان جامعه راهبرد تقابل و مقاومت را غیر پاسخگو تفسیر و سعی داردنظام را وادار به تعامل و مذاکره با آمریکا کند به عنوان مثال آرشیو روزنامه ی ایران_ارگان رسمی دولت نشان می دهد که دولتی ها پس از هشدار رهبر معظم انقلاب تا اطلاع ثانوی موضوع مذاکره مستقیم با آمریکارا در حاشیه نگه داشته و توجه به «تاکتیک مقاومتی » را در دستور کار خود قرار داده اند. به این معنا که دولت تاکید اساسی بر اقتصاد مقاومتی و مقابله با زورگویی های آمریکایی ها داشته و بر این باور است که با مقاومت چندین ماهه می توان به یک موقعیت برساخته رسانه ای مبنی بر عبور از مشکلات رسیده وضمن ترسیم موقعیت قرار گرفتن ایران در موضع قدرت به مذاکره با آمریکا پرداخت.


بررسی عمیق تر این رسانه نشان می دهد جریان مذاکره و سازش، مذاکره ی آینده را با واژه هایی همچون تعامل و تفاهم و… مطرح سازند و با برجسته سازی دور تازه ی تحریم ها علیه ایران در پی بیان اقدامات ضروری تیم جدید اقتصادی دولت برای مقابله با تحریم ها شود به عنوان مثال این قبیل رسانه های حامی دولت با تاکید بر این که بهبود در روابط خارجی پاشنه آشیل دولت است با نظرخواهی از فعالان اقتصادی بهبود روابط خارجی و تعامل با دنیا را مهم ترین و حیاتی ترین راه درمان مشکلات اقتصاد کشور معرفی می کنند. آنان بر این باورند که اقتصاد ایران برای درمان مشکلات ساختاری باید ابتدا مشکل تحریم های امریکا را حل کند(۱)


به این ترتیب بررسی تاکتیک ها و تکنیک های جریان رسانه ای_اصلاحاتی حاکی ست که در تلاش اند با برجسته سازی وضعیت اقتصادی کشور پس از بازگشت تحریم ها این گزاره را القا کنند که قبل از رسیدن اقتصاد به نقطه ی بحرانی باید با ابزارهای سیاسی و اقتصادی به مقابله با عوامل پرداخت، درمان حل این مشکلات و مشکلات ساختاری اقتصاد در گرو رفع تحریم هاییست که می تواند به مذاکره ختم شود.

 
در حالی که روشن و واضح است سرنوشت حل مشکلات معیشتی کشور و توسعه ی اقتصادی به هیچ وجه به تصمیم ترامپ، کنگره و برجام و مذاکره وابسته نیست این اقتصاد مقاومتی است که تضعیف کننده آثار سیاست های تحریمی آمریکاست.اقتصاد مقاومتی مبتنی بر شاخص درونزایی و برونگرایی متکی بر توان داخلی در تولید ملی(محصولات و خدمات دانش بنیان)صرفه جویی در مصرف منابع و افزایش بهره وری،مشارکت حداکثری مردم در فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذاری، گذاراز اقتصاد نفتی و خام فروشی به اقتصاد دانش بنیان مصونیت بخش اقتصاد در برابر تحریم هاست. تحریم ها و فشارها موضوع تازه ای نیست و سالیان سال است که در کشور وجود داشته….


آن همه وعده هایی که قبل از برجام و در سایه ی توافق هسته ای قرارا بود موانع را رفع کند آیا گشایش اقتصادی قابل توجهی طی این چند سال در اقتصاد و معیشت مردم ایجاد کرد؟ آیا اقتصاد کشور را از تک محصولی به سمت افزایش سهم صادرات غیر نفتی رهنمون ساخت؟آیا توانست طی این چند سال اجری روی آجر برای اجاره نشین ها و مشکل مسکن بگذارد وقتی بیشترین حقوق مردم صرف مسکن می شود؟ آیا توانست موانع و بروکراسی پیچیده و دست و پاگیر جذب سرمایه های خارجی را از میان بردارد؟ آیا توانست نرخ بیکاری را به شکل ملموس و محسوسی کاهش دهد؟آیا توانست مانع از افزایش نرخ تورم، نوسانات ارزی، قاچاق سوخت و کالا و فساد اداری شود؟ مسلما خیر!!!ساده لوحانه است که خام فضاسازی های رسانه ای جریان تعامل و مذاکره شویم…البته که در کوتاه مدت مذاکره با غرب(برجام) توانست موانع مالی و بانکی را تا حدودی تسهیل ببخشد اما مشکلات ساختاری نظام بانکی ما با هیچ تعاملی و برجامی حل نمی شود این رویکرد مهندسی شده در بلند مدت باعث وابستگی و عقب ماندگی بیشتر اقتصاد کشور می شود.
مرجع : البرزبان
کد مطلب : 247815