توصيه به ديگران
۰
يکشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۴۱
اروپا توان مستقل شدن از آمریکا را ندارد
عضو هیات علمی دانشگاه علامه با بیان اینکه اروپا علاقه زیادی برای استقلال از آمریکا دارد اما توان این کار را ندارد، گفت: آژانس اتمی بارها تائید کرده که ایران به تعهداتش عمل می‌کند و با این حال امروز NPT قابل دفاع است.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز، هادی آجیلی عضو هیات علمی و استاد روابط بین‌الملل دانشگاه علامه طباطبائی در نشست «خروج آمریکا از برجام و چشم‌اندازها» که به همت انجمن اسلامی دانشجویان مستقل برگزار شد با اشاره به خروج آمریکا از برجام، گفت: ما نیاز داشتیم برای معامله با اروپا، ابتدا مشکلاتمان را با آمریکا حل کنیم، به دلیل تحریم‌های ثانویه که شامل شرکت‌ها و افراد غیرآمریکایی نیز می‌شد، استدلال دولت در ابتدا شروع مذاکره با آمریکا بود، زیرا با تایید آمریکا، اروپا تمایلی به افزایش فشار نداشت.

 
آجیلی گفت: تیم مذاکره کننده با این استدلال که مهم‌ترین مسئله، مسئله هسته‌ای است و اگر این موضوع خاتمه پیدا کند سایر مسائل جدی نیست، مذاکرات را آغاز کرد و برجام هم نتیجه این مذاکرات بود.

 
این استاد دانشگاه افزود: برجام صرفاً مذاکره برای موضوعات هسته‌ای بود و تحریم‌های ضد ایرانی شامل سه منشاء سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و آمریکا که عمدتا قوانین کنگره بودند، می‌شد. قوانین شورای امنیت در متن برجام معلق شده و هر شش قطعنامه با وجود باقی ماندن، اجرا نمی‌شدند.

 
وی ادامه داد: امروز با وجود خروج آمریکا از برجام اگر ایران از این توافق خارج شود هر شش قطعنامه به روند اجرایی خود در گذشته باز خواهند گشت.

 
عضو هیات علمی دانشگاه علامه در ادامه با اشاره به پیامدهای احتمالی خروج آمریکا از برجام یادآور شد: تحریم‌های اتحادیه اروپا که از بهمن ماه 90 شروع شد، ناظر بر موضوع هسته‌ای بود و طبق برجام لغو اجرا شد و اروپا تعهد داد طبق برجام به مدت هشت سال این قوانین را اجرا نکند و بعد از این سال‌ها در صورت پایبندی ایران، آنها را لغو کند. اروپا می‌گوید این قوانین مشروط بر حضور ایران اجرا نمی‌شود و امروز که آمریکا از برجام خارج شده ما به لغو اجرای این قوانین تعهد می‌دهیم.

 
آجیلی در ادامه با اشاره به تحریم‌های کنگره آمریکا تصریح کرد: تحریم‌های سیسادا، کاتسا و داماتو جزء تحریم‌های جامع محسوب می‌شود، به معنای اینکه حتی اگر موضوع هسته‌ای را نادیده بگیریم آنها به خاطر سایر موضوعات پابرجا خواهند ماند. در قانون کاتسا سپاه جزء گروه‌هایی محسوب شده است که هر فرد و شرکتی با آن معامله کند مشمول جریمه خواهد شد.

 
وی گفت: تیم مذاکره کننده تاکید زیادی برای برداشته شدن قانون داماتو داشت، تیم ایرانی با تاکید بر این مسئله در جلسات مختلف خواهان لغو آن بود در صورتی که طرف آمریکایی با اشاره به اینکه این قانون از سوی کنگره اجرا می‌شود و کاری از دست ما بر نمی‌آید، پایان زمان این قانون را سال 2016 دانست و تعهد داد که تمدید نخواهد شد اما در روزهای آخر دولت اوباما به رغم عدم امضای او مجدداً اجرا شد.

 
این استاد دانشگاه تصریح کرد: طبق برجام رئیس‌جمهور آمریکا فردی اجرایی است و فقط می‌تواند دستورالعمل‌های اجرایی را وتو کند. وتوی رئیس جمهور به معنای این است که رفع و عدم اجرای قوانین بستگی زیادی به اراده رئیس جمهور دارد و این بسیار خطرناک است.

 
وی ادامه داد: امروز ترامپ دستورالعملی را امضا کرده است که باعث بازگشت تمام دستورالعمل‌هایی که در گذشته وجود داشته است می‌شود، یعنی قرار نیست ترامپ قانون دیگری اجرا کند.

 
آجیلی گفت: حدود هفتاد روز دیگر تحریم‌های بانکی و حدود 160 روز دیگر تحریم‌های نفتی و سرمایه‌گذاری در ایران باز خواهند گشت، طبق برجام شرکت‌هایی که در مدت برجام با ایران معامله انجام داده‌اند شامل تحریم نمی‌شوند ولی وزارت خزانه‌داری آمریکا گفته است که بعد از گذشت موعد مقرر شده جریمه سنگینی برای شرکت‌هایی که در ایران فعالیت دارند، اعمال خواهد شد.

 
این استاد دانشگاه ادامه داد: در اوج تحریم‌ها فروش نفت ایران از 900 هزار بشکه در روز کمتر نشد و طرف مقابل توانایی کاهش آن را نداشت، خروج آمریکا از برجام به معنی خروج آنها از قطعنامه 2231 نیست و آنها هر زمان بخواهند توانایی اعمال آن را دارند.

 
وی گفت: اگرچه فروش نفت بعد از برجام بیشتر شده اما ما نیازمند درآمد بیشتر هستیم، افزایش فروش نفت حرف درستی است که دوستان اشاره کردند اما هدف ما افزایش فروش نیست، چون این بیشتر برداشته شدن تحریم مشتریان ما است؛ هرچند نیاز به درآمد آن داریم اما بعد از برجام ما همچنان امکان استفاده از دلار را نداشتیم.

 
آجیلی افزود: وقتی ما نسبت به بازرسی‌ها و اشکالاتی که نسبت به ما داشتند اعتراض می‌کردیم، پاسخ آنها این بود که شما در پیمان NPT تعهد دارید و این تعهد شما است که باید اجرا کنید. اگر ایران قبل از برجام از این پیمان خارج می‌شد، تمامی اتهامات دشمنان درست انگاشته می‌شد. اما برجام اجرا شد و آژانس در گزارشات متعدد به اینکه ایران به دنبال بمب اتم نبوده تاکید کرد. امروز خروج از این پیمان قابل دفاع است؛ اما نظر من نیست.

 
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اظهارات اخیر رئیس‌جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان اظهار داشت: اروپا علاقه زیادی برای استقلال از آمریکا دارد اما توان این کار را ندارد. شرکت‌های اروپایی علاوه بر اینکه در آمریکا حساب دارند، منافع تجاری مشترکی هم دارند که در صورت تحریم آمریکا، آنها از چرخه دلار حذف خواهند شد.
کد مطلب : 236766