توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۳:۲۷
مکارم و فضائل اخلاق از نگاه امام حسن مجتبی (ع)
حضرتش به کریم اهل بیت(ع) شناخته می شود چرا که آن بزرگوار نه تنها از نظر علم، تقوى، زهد و عبادت، مقامى برگزیده و ممتاز داشت، بلکه از لحاظ بذل و بخشش و کمک به نیازمندان نیز سرآمد بود.
مکارم و فضائل اخلاق از نگاه امام حسن مجتبی (ع)
Share/Save/Bookmark
به گزارش سرویس تاریخ و حماسه عصر امروز، امام حسن مجتبی (ع) نیمه ماه مبارک رمضان سال سوم هجری در مدینه چشم به جهان گشود.

حضرتش به کریم اهل بیت(ع) شناخته می شود چرا که آن بزرگوار نه تنها از نظر علم، تقوى، زهد و عبادت، مقامى برگزیده و ممتاز داشت، بلکه از لحاظ بذل و بخشش و کمک به نیازمندان نیز سرآمد بود.
 
امام حسن(ع) در كمالات انسانى یادگار پدر و نمونه كامل جدّ بزرگوار خود پیامبر اکرم(ص) بود. از پیغمبر اكرم (ص) روایت كرده اند كه درباره امام حسن(ع) و امام حسین (ع) مى فرمود: این دو فرزند من، امام هستند خواه برخیزند و خواه بنشینند.

تواضع امام مجتبی (ع) چنان بود که: روزی بر عده ای مستمند مي گذشت، آنها پاره های نان را بر زمين نهاده و خود روی زمين نشسته بودند و مي خوردند، چون حسن بن علی(ع) را ديدند گفتند: "ای پسر رسول خدا بيا با ما هم غذا شو". امام حسن (ع) فورا از مرکب فرود آمد و گفت :" خدا متکبرين را دوست نمی دارد". و با آنان به غذا خوردن مشغول شد. آنگاه آنها را به ميهمانی خود دعوت کرد، هم غذا به آنان داد و هم پوشاک. در جود و بخشش امام حسن (ع) داستانها گفته اند.

همچنین امام حسن مجتبی(ع) ۶ ماه از عمر مبارکشان عهده دار خلافت مسلمین بودند اما این دوران و ثمراتش از نگاه بسیاری از عامه مردم غافل مانده است. 
 
پس از شهادت امیرمؤمنان علی بن ابی طالب(ع) و دفن بدن مطهر وی در شب بیست و یكم ماه رمضان سال چهلم قمری، مردم كوفه و شیعیان داغدار و ماتم زده این شهر بی صبرانه منتظر ورود فرزندان گرامی آن حضرت به مسجد كوفه و تعیین خلیفه مسلمانان بودند. 
 
پس از ورود فرزندان امام علی(ع) به مسجد، امام حسن مجتبی(ع) به عنوان وصی و جانشین پدرش حضرت علی(ع) بر فراز منبر رفت و خطبه غرّایی ایراد كرد. آن حضرت در فرازی از خطبه اش فرمود: در شب گذشته مردی رخت از جهان بست كه هیچ یك از پیشینیان در انجام وظیفه، بر او پیش دستی نگرفتند و آیندگان هم نتوانند پا به پای او به كارهای خویش بپردازند. 
 
بنا به گفته شیخ مفید(ره) بیعت با امام حسن مجتبی(ع)، در روز جمعه، بیست و یكم ماه رمضان، سال ۴۰ هجری قمری واقع گردید و از آن پس، آن حضرت عاملان و استانداران خود را معرفی و حكومت را به طور رسمی بر عهده گرفت.

ده توصیه امام حسن مجتبی(ع)

حضرت امام حسن مجتبی (ع)، در کلامی گهربار مکارم و فضائل اخلاق را ده مورد تقسیم نموده و فرموده اند:

مَكارِمُ الاَْخْلاقِ عَشَرَةٌ: صِدْقُ اللِّسانِ وَ صِدْقُ الْبَأْسِ وَ إِعْطاءُ السّائِلِ وَ حُسْنُ الخُلْقِ وَ الْمُكافاتُ بِالصَّنائِعِ وَ صِلَةُ الرَّحِمِ وَ التَّذَمُّمُ عَلَى الْجارِ، وَ مَعْرِفَةُ الْحَقِّ لِلصّاحِبِ وَ قِرْىُ الضَّیفِ وَ رَأْسُهُنَّ الْحَیاءُ.» 

ده خصلت نیک از مکارم و فضائل اخلاق است :۱ ـ راستگویى ۲ ـ صداقت و راستى در وقت سختى و گرفتارى ۳ ـ بخشش به سائل ۴ـ خوش خُلقى ۵ ـ پاداش در مقابل كارها و ابتكارات ۶ ـ پیوند با خویشان ۷ـ حمایت از همسایه ۸ـ حق شناسى درباره دوست و رفیق ۹ ـ میهمان نوازی ۱۰ ـ در رأس همه این‌ها شرم و حیا.  «آثار الصادقين،جلد ۶۲، صفحه۸۹۲»
کد مطلب : 164073