توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۹ ساعت ۲۱:۰۱
ورود نفتکش‌های ایرانی به ونزوئلا توافق «بُرد-بُرد» است
کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه ورود نفتکش‌های ایرانی به ونزوئلا یک توافق «بُرد-بُرد» است، گفت: ایران نشان داده ارزشی برای دکترین مونرو قائل نیست.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز فواد ایزدی کارشناس مسائل بین الملل، درباره ارسال بنزین توسط نفتکش‌های ایرانی به ونزوئلا و ورود موفقیت‌آمیز نفتکش های ایرانی به آبهای این کشور، اظهار داشت: فروش بنزین ایران به ونزوئلا دارای چند بُعد اقتصادی و ژئوپلیتیک، فرهنگی و بین‌المللی است.

وی درباره «بُعد اقتصادی» ورود نفتکش های ایرانی به ونزوئلا توضیح داد: هر دو کشور تحت تحریم کنگره آمریکا هستند و این دو کشور هیچ الزامی به رعایت درخواست های کنگره ندارند و  در نتیجه هیچ محدودیتی برای این دو کشور در حوزه تجارت مترتب نیست.

*ورود نفتکش‌های ایرانی به ونزوئلا یک توافق «بُرد-بُرد» است

این کارشناس مسائل بین‌الملل این نوع معامله بین ایران و ونزوئلا را توافق «بُرد-بُرد» قلمداد می‌کند و می‌گوید: این یعنی اینکه شما در مقابل فروش "بنزین" بتوانید "طلا" دریافت کنید.

ایزدی در همین رابطه به گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست (The Washington Post) مبنی بر اینکه ایران  برای فروش بنزین، قطعات پالایشگاهی و مواد افزودنی پالایشگاه ها مبلغ "700 میلیون دلار" از بانک مرکزی ونزوئلا گرفته، اشاره و تاکید دارد:  با توجه به مشکلات تحریمی و محدودیت‌های نقل و انتقال پول و فروش بنزین و نفت، دریافت 700 میلیون دلار در شرایطی که آمریکایی‌ها تلاش دارند در اقتصاد ایران ایجاد بحران کنند، "قدمی بزرگ و مفیدی" است.

او بر این باور است که این نوع تعامل و ارتباط اقتصادی به نفع هر دو کشور ایران و ونزوئلا است و در همین رابطه به عدم توانایی صنعت نفت ونزوئلا و عدم توانایی آن در تولید بنزین به دلیل تحریم آمریکایی ها و وابستگی صنعت نفت این کشور به بیرون می‌پردازد و تاکید دارد: ایران توانسته در حوزه تولید بنزین، قطعات پالایشگاهی و افزودنی‌های آن خودکفا شود.

این کارشناس
"ادبیات مقاومت در ایران با ادبیات مقاومتی که در ونزوئلا در این سال‌های تولید شده به هم نزدیک شده است"، چرا که هر دو کشور تحت فشار غیرقانونی آمریکا هستند
مسائل آمریکا به برخی تصاویر منتشر شده از ونزوئلا در شرایط بحران بنزینی و صف‌های طولانی در جایگاه‌های سوخت این کشور اشاره و تصریح کرد: پرداخت این 700 میلیون دلار ونزوئلا به ما با رغبت بوده چرا که نبود بنزین سبب توقف صنایع تولیدی و غذایی در این کشور می‌شد.

ایزدی می‌گوید که شرکت‌های روسی و چینی به دلیل فشار آمریکایی‌ها روابط تجاری خود را علی‌‌رغم روابط مثبت دولت‌هایشان به ونزوئلا قطع کرده بودند چرا که شرکت‌های روسی و چینی عموما مستقل از دولت‌ها عمل کرده و به دلیل فعال بودن قدرت‌های بین المللی تحت فشار آمریکا قرار می‌گیرند و توسط آنان تحریم می شوند.

* کاری که ایران می تواند برای ونزوئلا انجام دهد، شرکت‌های چینی و روسی نمی توانند انجام دهند

وی در همین خصوص به شرایط متفاوت ایران با شرکت‌های روسی و چینی اشاره و تصریح کرد: ایران از این محدودیت ها به دور است و چیزی برای از دست دادن ندارد و از این جهت کاری که ایران می تواند برای ونزوئلا انجام دهد، شرکت‌های چینی و روسی نمی توانند انجام دهند.

این کارشناس روابط بین الملل به تاثیر ورود نفتکش های ایرانی به ونزوئلا از بعد ژئوپلیتیک پرداخت و در همین زمینه به سیاست فشار حداکثری آمریکا بر ایران در ماه‌های اخیر اشاره و تاکید کرد: آمریکا ذیل سیاست فشار حداکثری حتی وارد تقابل نظامی هم با ما شد و ترور شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی از این جمله است.

*آن طرف دریای کارائیب، ایالت فلوریدا آمریکا است و حضور ما دغدغه‌ای مهم برای آنان ایجاد می کند

وی اضافه کرد: آن طرف دریای کارائیب، ایالت فلوریدا آمریکا وجود دارد و حضور ما در آن منطقه  دغدغه‌ای مهم برای آمریکایی‌ها در بعد ژئوپلیتیک ایجاد می‌کند که اهرم فشاری بر آمریکا از سوی ایران تلقی می‌شود که "ما به آن نیاز داریم". همانگونه که رفت و آمد آمریکایی‌ها در خلیج فارس اهرم فشاری برای ایران ایجاد می‌کند حضور ایران در حیاط خلوت آمریکا هم همان اهرم فشار را ایجاد می‌کند.

ایزدی تاکید دارد که «پاسخ سیاست فشار حداکثری مقابله و مقاومت حداکثری است»؛ ونزوئلا هم به خاطر همین تجربه که ما داریم کاملا آمادگی
بعضی از دولتی‌ها به صورت شخصی و خصوصی ارتباطاتی با ونزوئلا دارند و بعضی اوقات کارهایی که تحویل می‌گرفتند درست انجام نمی دانند و با استفاده از ظرفیت های دولتی ارتباط می‌گرفتند و کارهایی هم که انجام می‌دانند مثبت نبوده است.
همکاری در ابعاد بالاتر از اقتصاد ایجاد روابط راهبردی در همه سطوح است.

این کارشناس مسائل آمریکا تشکر نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا از ایران را بسیار مهم ارزیابی می‌کند و به ترند هشتگ «ایران متشکریم» در ونزوئلا و واکنش برخی از شخصیت‌های مشهور این کشور همچون والتر مارتینز "یکی از ژورنالیست های مطرح ونزوئلا و استفاده از عکس شهید سردار سپهبد سلیمانی به عنوان نمایه توییتر خود اشاره کرد.

*ادبیات مقاومت ایران و ونزوئلا بهم نزدیک‌تر شد

وی درباره ابعاد فرهنگی و اجتماعی مراوده اقتصادی اخیر ایران و ونزوئلا  می‌گوید: تلویزیون ونزوئلا زمانی که نفتکش ایرانی وارد آب‌های ونزوئلا شد برنامه معمولی خود را قطع و تصاویر مربوط به حضرت امام (ره) و سرود ملی ایران را پخش کرد بنابراین "ادبیات مقاومت در ایران با ادبیات مقاومتی که در ونزوئلا در این سال‌های تولید شده به هم نزدیک شده است"، چرا که هر دو کشور تحت فشار غیرقانونی آمریکا هستند.

ایزدی معتقد است که روابط ایران و ونزوئلا در هرسه بعد اقتصادی و ژئوپلیتیک، فرهنگی قابلیت پیشرفت دارد و ونزوئلا از نظر منابع طبیعی جزو بهترین کشورهای دنیا است؛ این کشور هم در بخش کشاورزی و هم در بخش معادن ظرفیت گسترده ای دارد و  فرصتی برای ما (ایران) است که به جای صادرات نفت خام، در حوزه شرکت‌های دانش بنیان ارتباط خوبی با آنها بگیریم و برای خود ایران نیز مفید است؛ رابطه راهبردی بین دو کشور هم در حوزه اقتصادی و هم در حوزه تعاملات امنیتی و نظامی قابلیت افزایش را دارد.

این کارشناس مسائل آمریکا برخی واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی از سوی کاربران ایرانی که علت تشکر مقامات ونزوئلایی از ایران را بخاطر مجانی دادن بنزین عنوان کردند را ناصحیح دانست و گفت:  هم منابع غربی، ایرانی و ونزئولایی تاکید کردند که این بنزین خریداری شده و مبلغ مشخص است.

وی در ادامه از سیاست خارجی دولت حسن روحانی در حوزه آمریکای لاتین انتقاد و اظهار امیدواری کرد که دولت روحانی بتواند در یک الی دو سال باقی مانده از عمر خود این کوتاهی را اصلاح و جبران کند.

ایزدی خاطرنشان کرد: در این بازه زمانی که کشور با مشکلات مالی مواجه است، این 700 میلیون دلار چقدر می‌تواند برای تعاملات بین المللی کشور مفید باشد و این فرصت ها قبلا هم بود و بهتر است دولت توجه بیشتری به کشورهای
آن طرف دریای کارائیب، ایالت فلوریدا آمریکا وجود دارد و حضور ما در آن منطقه دغدغه‌ای مهم برای آمریکایی‌ها در بعد ژئوپلیتیک ایجاد می‌کند که اهرم فشاری بر آمریکا از سوی ایران تلقی می‌شود که "ما به آن نیاز داریم".
حوزه آمریکای لاتین داشته باشد.

وی درباره بُعد بین المللی مراوده نفتی اخیر ایران با ونزوئلا، اظهار کرد: مقامات آمریکایی هفته ها است که اعلام می‌کنند که از روابط ایران و ونزوئلا ناراحت هستند و اگر به راهی برای توقف آن دست می‌یافتند استفاده می‌کردند و این نشانه افول قدرت آمریکا است.

این کارشناس مسائل آمریکا بر این نکته تاکید دارد که آمریکا قابلیت توقف نفتکش های ایرانی را داشت اما تجربه انگلیس و ایران در ماجرای نفتکش‌ها و مقابله به مثلی که ایران در ماجرای توقف نفتکش‌هایش توسط دولت انگلیس صورت داد سبب شده که آمریکا این تجربه را تکرار نکند.

ایزدی البته بر این مسئله اذعان دارد که  وارد سال انتخابات در آمریکا شده‌ایم و ترامپ حساسیت های بیشتری به خرج می‌دهد و امکان تحقیر بیشتر توسط ایران را ندارد بنباریان محاسبه کردند و دیدند توقف نفتکش ایران به نفعشان نیست.

وی گفت:  از قرن 19 دکترین مونرو آمریکایی به کشورهای دیگر و قدرت های بزرگ اعلام کرده بودند که آمریکای لاتین حیات خلوت آمریکا است و قدرت های بزرگ حق دخالت در این مناطق را ندارند اما ایران نشان داده که کوچکترین ارزشی برای دکترین مونرو قائل نیست چرا که سیاست خارجه مستقلی دارد.

این کارشناس مسائل بین‌‌الملل می‌گوید که سیاست خارجی مستقل هزینه هایی داشته اما در کنار این منافعی هم ایجاد می‌کند که شرکت های روسیه و چین نمی‌توانند به ونزئولا کار کنند ولی ما می توانیم؛ 700 میلیون دلار چیزی کمی نیست.

*برخی از دولتی‌ها به صورت شخصی و خصوصی در ونزوئلا حضور دارند

ایزدی در پاسخ به این سوال که با توجه به انتقادی که شما از سیاست خارجی دولت حسن روحانی در تعامل با کشورهای حوزه آمریکای لاتین داشتید، آقای جلیلی گفته بود که اگر بازار ونزوئلا بد است چرا وزرای این دولت در آنجا برای تجارت شخصی شان شرکت زدند، گفت: بله این نکته آقای جلیلی درست است؛ بعضی از دولتی‌ها به صورت شخصی و خصوصی ارتباطاتی با ونزوئلا دارند و بعضی اوقات کارهایی که تحویل می‌گرفتند درست انجام نمی دانند و با استفاده از ظرفیت های دولتی ارتباط می‌گرفتند و کارهایی هم که انجام می‌دانند مثبت نبوده است.

وی می گوید: علی رغم این بدقولی ها باز می بینیم دولت ونزوئلا و مردم ونزوئلا به ایران علاقه‌مند هستند و اشتباهات برخی از این آقایان را به پای کشور ننوشتند دولت یکی دوسال فرصت دارد اصلاح کند.
مرجع : خبرگزاری فارس
کد مطلب : 282776