مشاوران املاک قیمت‌سازی می‌کنند

31 خرداد 1401 ساعت 10:03

قدرت دلالان مسکن، گاهی به حدی زیاد می‌شود که می‌توانند در بازار مسکن قیمت‌سازی کنند؛ آن‌ها با پول‌هایی که برای خرید خانه‌های فوری فروش در حسابشان نگه داشته‌اند، خانه شخصی را که پول‌لازم است با قیمت بسیار کمی می‌خرند و با فروش همان خانه به قیمت سرسام‌آوری، سودهنگفت به جیب می‌زنند.


به گزارش عصر امروز جوان درباره بازار مسکن گزارش داده است:‌ قدرت دلالان مسکن، گاهی به حدی زیاد می‌شود که می‌توانند در بازار مسکن قیمت‌سازی کنند؛ آن‌ها با پول‌هایی که برای خرید خانه‌های فوری فروش در حسابشان نگه داشته‌اند، خانه شخصی را که پول‌لازم است با قیمت بسیار کمی می‌خرند و با فروش همان خانه به قیمت سرسام‌آوری، سودهنگفت به جیب می‌زنند. در این میان برخی از مشاوران املاک و اپلیکیشن‌هایی مانند دیوار و شیپور نیز خواسته یا ناخواسته با این دلالان همراه می‌شوند و در نهایت تنشی را در بازار مسکن ایجاد می‌کنند که خریدار واقعی مسکن از خرید خانه با قیمت مناسب جا می‌ماند.

آن چیزی که مشخص است اکثر قیمت‌های تعیین شده برای فروش خانه در اپلیکیشن دیوار و شیپور غیرواقعی است و با آن چیزی که در واقعیت بازار مسکن، خرید و فروش می‌شود فاصله بسیار زیادی دارد. این مسئله را مشاوران املاک می‌دانند، اما به دلیل اینکه با گران‌تر فروختن خانه‌ها، سود بیشتری عایدشان می‌شود از گفتن واقعیت این ماجرا به خریداران مسکن، امتناع می‌کنند.

از قیمت‌سازی تا تو سر مال زدن ؛ روش‌های عجیب مشاوران املاک

 به تازگی اسماعیل حسین‌زهی نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفته: هیچ متولی مشخصی در بازار مسکن برای نظارت بر معاملات وجود ندارد و متاسفانه در سایه این خلا نظارتی، مشاورین املاک قیمت سازی می‌کنند.

متاسفانه این قیمت‌سازی‌ها به ضرر خریدار مسکن تمام می‌شود و گاهی سر فروشنده نیز کلاه می‌رود. برای مثال یکی از رایج‌ترین روش‌هایی است که برخی مشاوران املاک با استفاده از آن فروشنده را از فروش خانه خود به قیمت حقیقی خانه ناامید می‌کنند، تو سر مال زدن است! این در حالی است که خودشان یا به اصطلاح سرمایه‌گذار پس از امضای یک قرارداد صوری، ملک را به قیمت پایین‌تر خریداری کرده و بعد از چند روز همان خانه را با قیمت بیشتری به خریدار می‌فروشند! در چنین شرایطی هم مالک اول متضرر می‌شود و هم خریدار نهایی! اما آنکه سود می‌برد، بنگاه‌دار است.

 اغراق در قیمت‌گذاری ملک نیز یکی دیگر از روش‌های مشاوران املاک در خرید و فروش ملک برای کسب سود بیشتر است. به‌عبارت دیگر، برخی مشاوران املاک قیمت یک ملک را بیش از قیمت واقعی آن به خریدار پیشنهاد می‌دهند مشروط بر اینکه درصورت فروش ملک با قیمت بیشتر، مشاور املاک حق کمیسیون بیشتری خواهد داشت! پرواضح است که اغلب فروشنده‌ها حاضرند ملک خود را به بهای بیشتری بفروشند حتی اگر حق کمیسیون بیشتری به مشاور املاک پرداخت کنند. زیرا که خودشان نیز از این کار نفع می‌برند.

همچنین پیش‌بینی‌های غیرکارشناسی از آینده بازار مسکن، یکی دیگر از روش‌هایی است که مشاوران املاک با استفاده از آن، به فروشنده و خریدار هشدار می‌دهند که درصورت تعلل در خرید یا فروش ملک، قیمت‌ها در آینده‌ای نزدیک افزایش می‌یابد.

نقش دیوار و شیپور در تلاطم قیمت مسکن

در کنار بلبشویی که دلالان با همراهی مشاوران املاک در بازار مسکن ایجاد کرده‌اند، اپلیکیشن‌های دیوار و شیپور نیز در افزایش قیمت و ایجاد تنش در بازار مسکن نقش زیادی دارند. مثلا قیمت واقعی یک واحد آپارتمانی نوساز در منطقه‌ای در شرق تهران، متری ۳۰ میلیون تومان است، اما با ایجاد قیمت کاذب توسط کاربران دیوار و شیپور قیمت ۳۵ میلیون تومانی در این اپلیکیشن‌ها نمایش داده می‌شود. متاسفانه همین قیمت کذب، مرجع قیمت‌گذاری فروشندگان سایر املاک در منطقه می‌شود و هر کسی که بخواهد خانه خود را آگهی کند به این قیمت دروغین توجه می‌کند. در نهایت دیوار پر از آگهی‌هایی با قیمت غیرواقعی از سوی املاکان و فروشندگان خانه‌های مختلف می‌شود. این در حالی است که اگر از مشاوران املاک منطقه سوال بپرسید آخرین خانه‌ای که در بنگاه خرید و فروش شده به چه قیمتی بوده است؟ آن‌ها قیمت بسیار کمتر از آن چیزی که در اپلیکیشن دیوار و شیپور وجود دارد را اعلام می‌کنند.

متاسفانه اگر اعلام قیمت‌های غیرواقعی ادامه پیدا کند و مشاوران املاک و دلالان نیز همراه این قیمت‌های اعلام شده شوند، به مرور زمان افزایش قیمت مسکن رقم می‌خورد. چرا که اگر چندین خانه در منطقه به قیمت غیرواقعی معامله شود، سایر فروشندگان نیز توقع فروش خانه‌شان به همان قیمت را دارند و در نتیجه موجی از گرانی مسکن رخ می‌دهد که مقصر اصلی این مسئله، قرار گرفتن قیمت‌های غیرواقعی در اپلیکیشن دیوار و شیپور است.

راهکار مدیرعامل سایت دیوار برای تنظیم بازار مسکن

مدیر عامل دیوار برای تنظیم نرخ بازار مسکن راهکاری را مطرح کرده است. اشکان آرماندهی با بیان اینکه کرد درصدد است کف و سقف قیمتی برای عرضه املاک در این پلتفرم مشخص کند، گفته: از سال ۹۸ بحث قیمت‌سازی در حوزه خودرو مطرح شد و پلتفرم دیوار به این سمت رفت که بتواند مکانیزمی برای مدیریت قیمت آگهی‌ها ایجاد کند. در همین راستا در مراکز تعویض پلاک نیرو مستقر کرده و بر اساس مدل و تیپ، قیمت خودرو را احصا کرده و الگوریتم قیمت‌گذاری در دیوار ایجاد کردیم. امروز کسی نمی‌تواند بگوید دیوار در قیمت خودرو اختلال ایجاد می‌کند، چون با یک سازو کار قیمت خودروی صفر و قیمت روز را از مرکز تعویض پلاک جمع می‌کنیم. همزمان با نمایشگاه‌ها در ارتباطیم و خروجی این داده‌ها در الگوریتمی می‌نشینند و نتیجه آن به کاربرانی که قصد خرید دارند نمایش داده می‌‍شود.

او در واکنش به این موضوع که چگونه باید چنین الگوریتمی را در حوزه مسکن عملیاتی کرد، اظهار داشته: لازمه پیاده‌سازی این موضوع در مسکن این است که بتوانیم به این قیمت‌ها دسترسی داشته باشیم. مدت‌هاست که به دنبال این موضوع هستیم. با وزیر وقت از طریق اداره ثبت اسناد و کمیسیون عمران مجلس پیگیری کردیم تا به یک مکانیزم در قیمت مسکن برسیم که البته پیچیده‌تر است، زیرا که در مسکن المان‌های مختلفی تاثیرگذار است. به هر حال، اما باید از جایی شروع کنیم و نهادی که قیمت معاملات را دارد آن‌ها را در اختیار بگذارد و به ما کمک کند.

چه باید کرد؟

نظارت بر عملکرد اپلیکیشن‌های دیوار و شیپور و کنترل قیمت‌سازی‌هایی که در این اپلیکیشن‌ها می‌شود، نقش مهمی در جلوگیری از افزایش قیمت کاذب مسکن خواهد داشت. به همین دلیل ضروری است تا هر چه سریع‌تر الگوریتمی که مدیرعامل دیوار از آن صحبت می‌کند اجرایی و دست دلالان مسکن از این بازار کوتاه شود. همچنین لازم است تا تدابیری از سوی مسئولان حوزه مسکن اندیشیده شود تا دلالان با خرید و فروش چند روزه خانه‌ها، سود هنگفت به جیب نزنند و خریدار مسکن را مجاب به خرید خانه با قیمت بالاتر نکنند. به طور حتم تعیین متولی مشخصی در بازار مسکن برای نظارت دقیق و مستمر بر عملکرد املاک‌ها، دلالی در بازار مسکن را به حداقل می‌رساند و ترمز گرانی مسکن را می‌کشد.


کد مطلب: 312562

آدرس مطلب: http://asremrooz.ir/vdcg3x9wxak9qn4.rpra.html

عصر امروز
  http://asremrooz.ir