۷
توصيه به ديگران
۳
دوشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۰۰
سرود ملی ایران از کجا آمد
سیر تاریخی سرود ملی جمهوری اسلامی ایران + متن سرودهای پیشین
در سال‌های اخیر استفاده از این سرود بجای سرود رسمی جمهوری اسلامی، واکنش منفی برخی دولتمردان را برانگیخت. همچنین در برخی میادین ورزشی نیز از این سرود بجای سرود رسمی ایران استفاده شده‌است.
سیر تاریخی سرود ملی جمهوری اسلامی ایران + متن سرودهای پیشین
Share/Save/Bookmark
سرویس فرهنگ و جامعه عصر امروز: سرود ملی هر کشور از جمله مواردی است که به هویت افراد آن ملت و جامعه کمک می کند. در این بین سرود جمهوری اسلامی در سال های متمادی دچار تغییراتی شده و اکنون به عنوان یک سرود ملی حماسی مورد قبول همه ایرانیان است.

سرود ملّی ایران، سرود رسمی دولت و یکی از نمادهای کشور به حساب می آید که در مراسم رسمی، یادبودهای ملّی، مسابقات ورزشی و دیگر مناسبت‌های کشور اجرا یا پخش می‌شود. گفتنی است این سرود دارای دو بخش شعر و موسیقی است.

اولین سرود ملی کشور، "سرود شاهنشاهی ایران" است که در دوره رضاشاه توسط سالار معزز ساخته و به‌ عنوان سرود ملی چندین‌ سال اجرا گردید. بعد از آن علی‌نقی وزیری آهنگی دیگر در دوران محمدرضا شاه پهلوی بر روی همان شعر ساخت. در دوران پس انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷، ابتدا "سرود پاینده بادا ایران" و سپس در سال ۱۳۷۱ سرود "جمهوری اسلامی ایران" به عنوان سرود ملّی به کار رفته‌اند.

سرود «پاینده بادا ایران» 

این سرود «پاینده بادا ایران» نام دارد و آهنگ ساخته شده برای آن شباهت بسیار زیادی به سرود شاهنشاهی داشت.

شُد جمهوری اسلامی به پا
که هم دین دهد هم دنیا به ما
از انقلاب ایران دِگر
کاخ ستم گشته زیر و زِبَر
تصویر آیندهٔ ما،
نقش مراد ماست
نیروی پایندهٔ ما،
ایمان و اتحاد ماست
یاریگر ما دست خداست
ما را در این نبرد او رهنماست
در سایهٔ قرآن جاودان
پاینده بادا ایران
....

سرود «ای ایران»

سرود «ای ایران» سرود ملی غیر رسمی ایران است اما هیچگاه سرود هیچیک یک از دولت‌های ایران نبوده‌است، می‌توان آن را سرودی میهنی صرف نظر از نوع حکومت در ایران دانست؛ از این سرود در نخستین سال‌های پس از انقلاب ۵۷ و تا پیش از گردآوری سرود پاینده بادا ایران، به‌عنوان سرود ملی استفاده می‌شده‌است.

در سال‌های اخیر استفاده از این سرود بجای سرود رسمی جمهوری اسلامی، واکنش منفی برخی دولتمردان را برانگیخت. همچنین در برخی میادین ورزشی نیز از این سرود بجای سرود رسمی ایران استفاده شده‌است. 

سرود جمهوری اسلامی ایران
متن شعر سرود جمهوری اسلامی ایران که مدت زمان اجرای آن ۵۹ ثانیه ‌است، در ادامه می آید:

سَر زَد از اُفُق
مِهرِ خاوران
فروغِ دیده‌ٔ حق باوران
بهمن، فَرِّ ایمانِ ماست
پیامت ای امام
«استقلال، آزادی»
نقشِ جانِ ماست
شهیدان، پیچیده در گوش زمانْ فریادتان
پاینده مانی و جاودان
جمهوری اسلامی ایران

شاعر این سرود آقای ساعد باقری می باشد و آهنگ آن نیز توسط آقای دکتر منوچهر ریاحی ساخته است. 

++++ پایان متن/ ۲۰۹
کد مطلب : 18580
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۰-۱۱-۲۷ ۱۸:۲۰:۰۰
اولا شاعر سرود فعلی چند نفر مشترکا هستن نه آقای ساعدی
 
ارمين شرفي
۱۳۹۱-۰۸-۱۲ ۱۵:۱۱:۲۹
نظر من اين است كه خيلي خوب بود شعر زيبايي است
 
شبنم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۱۰-۰۲ ۱۵:۵۸:۲۴
سلام من خيلي دنبال شاعر سرود ملي مون بودم، توي چندتا سايت ديگه هم ديده بودم که گفتن باقري شاعر اين سروده اما، از يه نفر امين شنيده بوودم که اين سرود رو چندنفر از شعراي زمان مشترکا با هم سرودن. تا اينکه اينجا نظر شما نظرم رو جلب کرد. ميشه اگه اين پست رو ديدن به من بگين که شما از کجا ميدونين چند نفر شاهر سرود ملي بودن و چه کسايي بودن؟
من از همينجا پيگير هستم
 
عمار.رشت
۱۳۹۳-۰۳-۲۴ ۰۰:۲۰:۱۰
ممنون که این اطلاعات رو گذاشتین خیلی کنجکاو بودم در موردش بدونم .به هر حال هر بزگوارانی در س ودنش تلاش کردن خدا حفظشون کنه.واقعا ریباست ونشان اقتدار.موقع میشنومش یه بغض همراه با شادی بهم دست میده.
 
علی رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۲:۳۱:۲۴
سلام علیکم تشکر میکنم نوشته زیبایی بود
 
۱۳۹۳-۱۱-۰۷ ۰۰:۵۴:۲۷
مرحوم استاد مشفق كاشانى كه خودشان عضو شوراى مذكور بوده اند سير موضوع را به طور كامل در كتاب خلوت انس توضيح داده اند كه بخشهايى از آن در متن بالا آمده .در برنامه لبخند شمس آقاى باقرى نيز توضيحات كافى دادند كه از كلويزيون پخش شد و با جستجو در آپارات ميتوانيد تصويرى ببينيد.تغيير اصلاحى (شور ايمان ما) به فر ايمان ما كه پيشنهاد عالى استاد اوستا بود،نميتواند سبب شود كه كار سرودن را مشترك معرفى كنيم.اصرار بعضى بر نفى اينكه شاعر سرود ملى آقاى ساعد باقرى بوده دلايل ديگرى دارد كه جاى ذكر أن اينجا نيست.
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۱ ۱۷:۰۳:۳۶
مرسی خوب بود