ترامپ ضمن اعتراف به اعمال انواع تحریمها علیه ایران، مدعی شد قصد آسیب زدن به مردم را نداشته است.
به گزارش عصر امروز دونالد ترامپ، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سخنان اخیر خود گفت: «من قصد آسیب زدن به مردم ایران را نداشتم. من انواع تحریمها را علیه ایران اعمال کردم اما تنها چیزی که میخواستم این بود که آنها سلاح هستهای نداشته باشند. ایرانیها میتوانند هر کاری که میخواهند انجام دهند و ایران میتواند به کشوری قدرتمند و زیبا تبدیل شود اما آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند و قرار نیست این اتفاق به وقوع بپیوندد.»
ترامپ باوجود اینکه اعتراف میکند انواع تحریمها را علیه ایران اعمال کرده است، مدعی شده قصدی برای آسیب به مردم نداشته و صرفا میخواهد ایران سلاح هستهای نداشته باشد.
این اظهارات در حالی صورت گرفت که ترامپ در سال 2017 گفته بود ایران، «ملت تروریست» است. او بر واژه ملت تاکید دارد و صرفا نظام جمهوری اسلامی را تروریست نمیداند. بلکه کل ملت ایران را تروریست مینامد. ترامپ در سال 2018 مجدد این سخنان را مطرح کرد و گفت: «به ایران و کارهای آن نگاه کنید. در حال حاضر آنها یک ملت تروریست هستند.»
برجام توافقی بود که کلینتون، وزیر خارجه وقت آمریکا گفته بود: «من افتخار میکنم بدون شلیک حتی یک گلوله توانستیم برنامه هستهای ایران را مهار کنیم. باید به حمایت از امنیت اسرائیل ادامه دهیم.»
کلینتون در سخنانی دیگر گفت: «ما ایران را تحریم کردیم و من هنگامی که در مجلس سنا بودم برای هر لایحه تحریمی که ضد ایران مطرح شد رای دادم؛ اما تحریمها کافی نبود. آنان را پای میز گفتگو کشاندیم. جان کری که پس از من وزیر خارجه شد با همراهی رئیسجمهور اوباما موفق شدند برای برنامه هستهای ایران سقف تعیین کنند. همه اینها بدون شلیک حتی یک گلوله اتفاق افتاد.»
اگرچه برجام هیچ آوردهای برای ایران نداشت و حتی در دوران اوباما تحریمها پابرجا ماند؛ اما این توافق دستاورد زیادی برای آمریکا داشت که توانست بدون شلیک حتی یک گلوله، عملا صنعت هستهای ایران را به محاق ببرد. اما با این وجود، ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود از برجام خارج شد. بنابراین ترامپ نمیتواند ادعا کند که قصد او فقط جلوگیری از هستهای شدن ایران بود نه آسیب به مردم.
برای شناخت یکی از مصادیق بارز دشمنی ترامپ با مردم ایران، میتوان به دوران کرونا رجوع کرد. در آن زمان دولت روحانی از صندوق بینالمللی پول به عنوان یک نهاد اقتصادی جهانی، درخواست 5 میلیارد دلار وام را مطرح کرد. هزینه کرد این پول قرار بود در امور بهداشتی و درمانی در شرایط ویژه کرونا باشد. اما آمریکا با پرداخت این وام مخالفت کرد.
از دیگر مصادیق مهم دشمنی مستقیم آمریکا با مردم ایران، تحریمهای دارویی است. فرض کنیم آمریکا و ترامپ قصد آسیب زدن به مردم را ندارند و صرفا میخواهند مطمئن شوند که ایران به سلاح هستهای دست نمییابد. سوال این است که تحریم دارویی آسیب مستقیم به کیست و این تحریمها چگونه میتواند صرفا به بخش هستهای آسیب وارد کند؟
البته چنین اظهاراتی از سوی مقامات آمریکایی بیسابقه نیست. اوباما سال 94 در پیام نوروزی خطاب به مرد ایران گفت: «نوروز مبارک. ما در کاخ سفید هفتسین میچینیم. سبزیپلو با ماهی و نان برنجی میخوریم. من هر نوروزی از فرصت بهار استفاده میکنم تا مستقیما با مردم ایران صحبت کنم که چگونه پنجرهای نو باز کنیم و رابطهای جدید آغاز کنیم. طی چند سال اخیر دیپلماتها و دانشمندان هستهای نشستند و رودررو مذاکره کردند و به یک توافق هستهای رسیدیم و دو ماه پیش ایران به تعهدات کلیدی خود عمل کرد و اکنون بخشهای کلیدی برنامه هستهای خود را به عقب بازگردانده است. ایران اکنون میتواند بازگشت به اقتصاد جهانی را آغاز کند که این به معنای سرمایهگذاری و فرصتهای شغلی بیشتر است. این به معنی فرصت بیشتر برای جوانان ایران است.»
این اظهارات از سوی اوباما در حالی صورت گرفت که تا پیش از ریاست جمهوری او، چیزی به نام تحریمهای فلجکننده به نحو فعلی وجود نداشت. معمار ساختارهای تحریمی هوشمند علیه ایران که نتوان آنها را دور زد و درنهایت به فروپاشی اقتصادی منجر شود، دولت اوباما بود.