توصيه به ديگران
۰
دوشنبه ۱۳ فروردين ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۱۲
وظایف و نقش فقهاء‌ در زمان غیبت
امام زمان (عج) به علی سَمُری، آخرین نائب خاص خود فرمودند: در نبودن امام معصوم و نائب خاص، مردم برای برون رفت از حوادث واقعه و موضوعات مهم خود؛ به فقهای عصرخود (نواب عام) مراجعه نمایند.
وظایف و نقش فقهاء‌ در زمان غیبت
Share/Save/Bookmark
به گزارش سرویس سیاسی عصر امروز، فقها، بویژه ولایت فقیه در سه چیز جانشین امام معصوم علیه السلام می باشند.

🔺امام زمان (عج) به علی سَمُری، آخرین نائب خاص خود فرمودند: در نبودن امام معصوم و نائب خاص، مردم برای برون رفت از حوادث واقعه و موضوعات مهم خود؛ به فقهای عصرخود (نواب عام) مراجعه نمایند.

🔹امام صادق علیه السلام فرمودند: و من کان من الفقهاء؛ سائنا لنفسه؛ حافظ لدینه؛ مخالفاً لهواه؛ مطیعا لامر مولا؛ فللعوام ان یقلده (از میان فقها هر کسی که بر نفس خود مسلط؛ حافظ دین خدا؛ مخالف هوای نفس خود و مطیع امر پروردگار باشد بر عوام واجب است که از او تبعیت نمایند. بعبارتی همین ولایت فقیهی که در جمهوری اسلامی داریم.

🔺 و حالا آن سه وظیفه مهم 👇    

۱-- بیان احکام شرعی و فروع و معارف دین و فتوی دادن.
اینجا محدودبه ولایت فقیه نمی شود ومی تواند تعدد پذیر باشد. و لذا مردم مجاز هستند از هر مرجعی که اعلمیت او بر ایشان به اثبات رسیده است حتی غیر رهبری تقلید نمایند تا در قیامت برای پاسخگوئی اعمال دینی خود حجت شرعی داشته باشند.

۲- منصب قضاوت:
ولایت فقیه بعنوان حاکم شرع؛ ازجایگاه ویژه و مهمی برخوردار است اما از آنجائی
که اجراء امرقضا در گستره امروز امکانپذیر نبوده و کار حکومت معطل می ماند لذا این مسئولیت از سوی مقام ولایت به مجتهد جامع الشرائطی تفویض می شود. و او به نیابت ازحاکم شرع، امور قضائی کشور را پیگیری و رسیدگی می نماید. در نتیجه، تعدد پذیری قضات در این بخش مجاز و بلامانع نیز می باشد.

۳-اصل مهم؛ حکومت و حکومت داری:
این اصل برخلاف اصول فوق تعدد پذیر نمی باشد و از میان فقهاء فقط یکنفر که به استناد حدیث امام صادق علیه السلام که شرایط چهارگانه را داشته باشد و به اضافه شرایط مصوب در قانون اساسی جمهوری اسلامی؛ تعیین می گردد. و این مسئولیت، وظیفه ولایت فقیه بوده و اجازه تفویض را به دیگری نمی دهد و اطاعت از ایشان بر همگان واجب است.

🔺یک نمونه؛ مرحوم آیت الله العظمی گلپایگانی در زمان حیات خود فرموده بودند اگر امام خمینی(ره) بعنوان ولایت فقیه دستور بدهند عبای مرا بدون اذن و رضایت من؛ از تنم در بیاورند و هر چه صلاح دانستند هزینه کنند؛ حق ایشان است و اعتراضی نمی توانم داشته باشم چون ایشان ولایت دارند.

و نمونه های بسیاری از این قبیل که مراجع و علمای بزرگ عصر کنونی از جمله آیات عظام اراکی؛ مصباح یزدی؛ مشگینی؛ بهاءالدینی؛ جوادی آملی و دهها مرجع دیگر چنین اظهارات مشابهی در مورد ولایت فقیه بویژه در خصوص امام و مقام معظم رهبری اظهار داشته و مقید بوده اند.

قابل ذکر است که موضوع ولایت فقیه از زمان صفویه توسط علمای بزرگ مطرح و و بعبارتی احیاء گردیده و مربوط به عصر ما نمی باشد و مبنای فقهی دارد.

۱۱  فروردین  ۱۴۰۳  #فرهادنیا.
کد مطلب : 334531