به گزارش عصر امروز، انگلیس، آلمان، فرانسه و آمریکا امروز پنجشنبه (۱۴ سپتامبر، ۲۳ شهریور) با اتهامزنی علیه ایران، به آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفتند اقدامات بیشتر درباره ایران لازم است در صورتی که این کشور به تعهدات قانونی خود عمل نکند و موضوعات مربوط به مواد هستهای را روشن نکند.
سه کشور اروپایی سهشنبه هم در حاشیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شدند که ایران به تعهدات بیانیه مشترک با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مارس گذشته (اسفند)، پایبند نبوده است.
به نوشته رویترز، چهار کشور در بیانیهای به تاریخ ۱۳ سپتامبر (۲۲ شهریور) در شورای حکام آژانس گفتند: «ایران باید بدون تاخیر اطلاعات فنی معتبر درباره مکان(های) فعلی مواد هستهای و تجهیزات آلوده در رابطه با تورقوزآباد و ورامین ارائه کند».
پیشتر منابع دیپلماتیک وین گفتند در نشست شورای حکام آژانس که از دوشنبه آغاز شد و تا جمعه ادامه دارد، قرار نیست هیچ قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی ایران صادر شود.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه مقدماتی خود در آغاز نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواست تا به طور صادقانه و پایدار با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستای اجرای تعهدات مندرج در بیانیه مشترک همکاری کند.
وی در خصوص دو گزارشی که به شورای حکام ارائه داده هم گفت جمهوری اسلامی ایران علیرغم آنکه سرعت غنیسازی اورانیوم با درصد غنای ۶۰ را کاهش داده، اما در مجموع ذخایر اورانیوم با درصد غنای ۶۰ تهران افزایش یافته است.
بیانیه سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در نشست جاری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی واکنش ایران را به همراه داشت. «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه چهارشنبه ۲۲ شهریور گفت: این بیانیه با محوریت انگلیس، آلمان، فرانسه و آمریکا در حالی به انتقاد از وضعیت همکاری ایران با آژانس پرداخته که با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظهای در ارتقای همکاریهای خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشتهاند و در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حلوفصل شده، گفتوگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفتوگو در مورد حلوفصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.
کنعانی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به اصل همکاری با آژانس در چارچوب موافقتنامه پادمان متعهد است، یادآور شد: بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ چارچوبی برای تسریع در حلوفصل موضوعات به اصطلاح پادمانی باقیمانده است و این موضوعات که عمدتا منشأ سیاسی دارند، باید مرتفع شوند، زیرا مانعی در مسیر ارتقای همکاریهای ایران و آژانس به شمار میروند.
«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی هم در جمع خبرنگاران در واکنش به این بیانیه گفت: نمیشود سه کشور اروپایی از ما انتظار داشته باشند برجام را کامل اجرا کنیم، ولی آنها هیچکدام از تعهدات خود را انجام ندهند. تا زمانی که آنها به تعهدات خود عمل نکنند و تحریمها کامل رفع نشود، طبیعی است که ما این روند را ادامه میدهیم. این مسئله در گزارش آژانس مشهود است.