توصيه به ديگران
۰
يکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۳
فروش طلای سرخ آذربایجان شرقی در بازار مشهد
شهرستان مرند به لحاظ استعدادهای بالقوه از نظر کشاورزی، محل مناسبی برای کاشت محصول ارزشمند و استراتژیک زعفران به شمار می رود ولی به دلیل عدم برنامه ریزی و فقدان زیر ساخت ها، این محصول استان در بازار مشهد به نام زعفران خراسان به فروش می رسد.
Share/Save/Bookmark

به گزارش عصرامروز به نقل از مهر، بر اساس پیش بینی کارشناسان قرار است امسال زعفرانکاران مرندی ۳۵۰ کیلوگرم زعفران خشک برداشت کنند و این در حالی است که برخی از زعفرانکاران اظهار می کنند که هنوز پیازچه های زعفران گل نداده است تا برداشتی حاصل شود.

نبود بیمه محصول زعفران، نحوه فروش و نبود مرکز تحقیقاتی از جمله مهم ترین مشکلاتی است که زعفران کاران شهرستان مرند با آنها دست و پنجه نرم می کنند.

بر اساس این گزارش، در حال حاضر اکثر کشت ها به صورت سنتی است و از سوی متولیان امر و همچنین کارشناسان ارایه راهکارهای علمی قابل توجهی به زعفران کاران داده نشده است.    

 

پیازچه های زعفران شهرستان مرند تاکنون گل نداده اند

یکی از زعفران کاران شهرستان مرند در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حدود هشت سال است که در این شهرستان اقدام به کاشت زعفران کرده ام، اظهار داشت: در اوایل آبان ماه هر سال زعفرانکاران بعد از گل دهی پیازچه زعفران اقدام به برداشت می کنند، اما پیازچه ها تاکنون گل نداده اند.

محمد دوار همچنین در ادامه با بیان اینکه بیش ترین برداشت در سه سال گذشته اتفاق افتاده بود، افزود: بیش ترین برداشت زعفران از سطح کشت نیم هکتاری حدود سه و نیم کیلوگرم بوده است، اما در دو سال اخیر برداشت زعفران به مقدار کم اتفاق می افتد.

برگزاری جشنواره برای زعفران فقط رفع تکلیف است

وی با اشاره به برگزاری جشنواره برداشت زعفران در شهرستان مرند گفت: برگزاری این نوع جشنواره ها تنها برای رفع تکلیف از مسئولین می باشد و برگزاری این چنین برنامه هایی درد و مشکلات ما را حل نمی کند و فقط به صورت نمادین برگزار می شود.

این زعفران کار مرندی ایجاد مرکز تحقیقات برای محصول زعفران را از مهم ترین ضروریات دانست و ادامه داد: ایجاد این مرکز برای بررسی مشکلات و دلایل اصلی رشد دیر هنگام زعفران ضروری است تا کارشناسان در این خصوص زعفرانکاران را با راهکارهای علمی آشنا کنند.

دوار با بیان اینکه زعفران در شهرستان مرند به صورت سنتی کاشته می شود، اظهار داشت: متاسفانه تاکنون هیچ گونه اطلاعاتی در خصوص کشت اصولی این محصول توسط کارشناسان به زعفرانکاران داده نشده است.

 

اکثر زعفران کاران محصول برداشتی خود را در بازار مشهد به فروش می رسانند

وی با اشاره به نحوه فروش زعفران توسط زعفرانکاران خاطرنشان کرد: اکثر زعفرانکاران محصول برداشتی خود را در بازارهای داخلی بخصوص مشهد و با برندهای خراسان به فروش می رسانند و برخی دیگر از آنها نیز به صورت عمده و یا خرده به رستوران ها می فروشند.

این زعفران کار مرندی با بیان اینکه تاکنون اقدامی برای صادرات زعفران توسط متولیان امر صورت نگرفته است، افزود: متاسفانه تاکنون برای فروش خارجی این محصول توسط متولیان امر هیچ گونه اقدامی صورت نگرفته است.

دوار ابراز داشت: متاسفانه در دوره های آموزشی که برای زعفرانکاران شهرستان مرند برگزار می شود، هیچ گونه اطلاعات تخصصی در اختیار زعفران کاران قرار نمی گیرد.

وی همچنین در ادامه با بیان اینکه کشت محصول زعفران با شرایط کم آبی مناسب است، افزود: در حال حاضر به علت کم آبی کشت زعفران بهترین و مناسبترین راهکار است و زعفرانکاران از متولیان امر انتظار دارند برای این محصول نیز بیمه اختصاص یابد تا زحمات آنها در طول سال هدر نرود.  

سرما؛ تمام زحمات زعفران کاران را از بین می برد

یکی دیگر از زعفرانکاران شهرستان مرند در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حدود ۱۲ سال است که در زمینه کشت زعفران تلاش می کنم، افزود: متاسفانه هر سال نسبت به سال گذشته برداشت زعفران کاهش می یابد.

غلامرضا پهلوانی با اشاره به بیشترین برداشت زعفران گفت: بیشترین برداشت زعفران از سطح کشت یک هکتار حدود پنج سال گذشته نزدیک به شش کیلوگرم بود ولی متاسفانه به دلایل نامشخص هر سال محصول زعفران کاهش می یابد و در این خصوص نیز هیچ گونه آموزش تخصصی برای زعفرانکاران داده نمی شود.

پهلوانی خاطرنشان کرد:به دلیل نبود مراکز بسته بندی مکانیزه بعد از برداشت زعفران این شهرستان به صورت خانگی بسته بندی می شود و در مشهد و تهران به فروش می رسد در حالیکه این منطقه به دروازه صادرات و دسترسی به کشورهای ترکیه، ارمنستان و آذربایجان شهرت دارد و در صورت بسته بندی مناسب می تواند صادر شود.

 

پیش بینی ۳۵۰ کیلوگرمی برای برداشت زعفران خشک از سطح زیر کشت شهرستان ویژه مرند

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند در گفتگو با خبرنگار مهر از آغاز برداشت زعفران از مزارع این شهرستان خبر داد و افزود: کشت این محصول از سال ۱۳۸۱ آغاز شده است و با پیازهای تهیه شده از استان خراسان شروع شده و هر ساله به صورت تدریجی توسط کشاورزان توسعه یافته است.

جلال رحیم زاده همچنین در ادامه افزود: با توجه به هزینه های کمتر تولید نسبت به سایر محصولات پر مصرف از جمله آفتابگردان و گوجه فرنگی جایگزین شده و الگوی کشت مناسبی است.  

وی با اشاره به سطح زیر کشت زعفران در سال گذشته گفت: سطح زیر کشت این محصول ۸۵ هکتار بوده که امسال با تهیه بذر مرغوب و مناسب از خود شهرستان و در سطح ۱۰ هکتار افزایش پیدا کرده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند با بیان اینکه در شهرستان مرند ۹۵ هکتار مزارع زعفران توسط ۱۱۰ نفر زعفرانکار کشت و برداشت می شود، خاطرنشان کرد: از این میزان کشت پیش بینی شده ۳۵۰ کیلوگرم زعفران خشک برداشت می شود که متوسط برداشت زعفران از هر هکتار سه تا چهار کیلوگرم است.

 

رحیم زاده از راه اندازی واحد بسته بندی دارای برند محلی و تجاری خبر داد و گفت: این واحد به نسبت خرید و بسته بندی و فرآوری در بسته های خاصی اقدام و نسبت به فروش و صادرات اقدام کرده است و تاکنون در این مورد نسبت به توسعه آن از محل توسعه کشاورزی و سایر منابع به بهره برداران تسهیلات بانکی اعطا شده و قرار است جهت جایگزینی این محصول نسبت به سایر محصولات پر مصرف از محل صندوق مهر امام رضا (ع) تسهیلات بانکی ارایه شود.

وی همچنین در ادامه با بیان این مطلب اظهار داشت: نوع زعفران تولید شده در شهرستان از بهترین رقم تولیدی این محصول در کشور است.

رحیم زاده با اشاره به آمار فعالان در زمینه جمع آوری و بسته بندی محصول زعفران افزود: شش هزار و ۷۰۰ نفر روز در مراحل مختلف جمع آوری و بسته بندی این محصول در مرند به کار مشغول می شوند.

در حال حاضر کشت زعفران در مناطق کم آب می تواند از نظر اقتصادی ارز آوری قابل توجهی به شهرستان های کم آب نظیر شهرستان مرند داشته باشد و ضرورت دارد برای رونق این محصول متولیان امر مشکلات دست و پا گیر و مانع فعالیت زعفرانکاران را حل کنند تا آنها بتوانند بدون دغدغه های موجود اقدام به کشت این محصول ارزشمند کنند و به این ترتیب اشتغالزایی مناسبی برای بیکاران منطقه و ارز آوری برای کشور عزیزمان ایجاد کنند.

..............................

کد مطلب : 95755