توصيه به ديگران
۰
پنجشنبه ۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۳۱
نقش گروه دوستان در گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر
مصرف روز افزون مواد مخدر یکی از بزرگترین مشکلات قرن حاضر به شمار می رود که نقش دوستان در گرایش جوانان به مصرف این مواد انکارناپذیر است.
نقش گروه دوستان در گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز - مهدی اسدبیگی*: بدون تردید مصرف بی رویه و روز افزون مواد مخدر به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات قرن حاضر در جهان تلقی می شود.

 
متاسفانه قربانیان پدیده ویرانگر اعتیاد از گرانبهاترین سرمایه های مملکت یعنی جوانان هستند و مسئله مصرف مواد مخدر نه تنها به دلیل اثرات زیانباری که برروی فرد دارد بلکه به خاطر پیامدهای منفی آن برای جامعه به مسئله اجتماعی بسیار مهم و خطرناکی تبدیل شده است که باید برای رفع پیامدهای آن برنامه ریزی های دقیق و حساب شده ای داشت و بهترین راه برای مبارزه با این مسئله شناخت علمی چگونگی و چرایی این موضوع برای کاهش آن است.

 
به همین منظور جهت شناسایی، پیشگیری و کاهش اعتیاد به مصرف مواد مخدر، تهیه مطالعه موردی در دستور کار اداره برآورد معاونت اجتماعی انتظامی همدان قرار گرفت تا به مراتب از وقوع این حوادث که بدون تردید باعث خدشه دار شدن عنصر امنیت و تامین آرامش و مهمتر از همه کاهش احساس امنیت در جامعه می‌شود کم گردد.

 
از جمله یافته های این تحقیق تاثیر دوستان بر گرایش به مصرف مواد مخدر در بین جوانان است؛ دوستان و گروههای همسالان ممکن است بر شخصیت فرد اثر داشته و او را بسوی انحراف و اعتیاد بکشاند.

 
بخصوص اینکه نوجوان در دوره بلوغ بیش از هر زمان دیگر تحت تأثیر گروه همسالان و دوستان قرار می گیرد چراکه در این دوره نوجوان از اتکای خود به خانواده کاسته و لاجرم درصدد پیدا کردن تکیه گاههای دیگری که مهم ترین آنها گروه همسالان هستند برمی آید.

 
نوجوان معمولاً تحت تأثیر اعمال و رفتار و گفتار و افکار دوستان قرار داشته و خواسته ها و نظرات آنان را بدون مقاومت می پذیرد.

 
در همین دوستی هاست که نوجوان برای اولین بار، خواهش دوست خود را پذیرفته و نادانسته با تجربه مصرف مواد مخدر، زندگی خود را به مخاطره می اندازد از طرفی منحرفین و معتادان معمولاً دوست دارند که رفقا و دوستان و اطرافیان خود را همانند خود بنمایند.

 
در اینجا نقش خانواده درشکل گیری شخصیت نوجوان روشن تر می شود؛ زیرا در محیط خانوادگی ناسالم، نوجوان زودتر از دیگران بدام دوستان منحرف و معتاد می افتد یا بعلت عقده ها، ناکامیها و شکست ها، جهت عضویت و پذیرفته شدن در گروه دوستان به مصرف مواد مخدر روی می آورد.

 
از آنجایی که سیگار دروازه ورود به سایر اعتیادهاست بایستی از دوستان سیگاری دوری نمود حتی بسیاری از نوجوانان متعلق به خانواده های عاری از مواد مخدر اولین تجربۀ استعمال مواد را از دوستان خود فرامی گیرند و بیش از ۷۵ درصد موارد، اولین مصرف مواد بدنبال تعارف دوستان رخ می دهد.

 
ارتباط و دوستی با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد، عامل مستعد کننده قوی برای ابتلای نوجوانان به اعتیاد است و مصرف کنندگان مواد، برای گرفتن تأیید رفتار خود از دوستان، سعی می کنند آنان را در مصرف موادبا خود همراه نمایند.

 
براساس نتایج بدست آمده از پرسشنامه جمع آوری شده، ترغیب دوستان و همنوایی با آنان به عنوان مهم ترین عامل مؤثر بر گرایش جوانان و نوجوانان همدان به مصرف مواد مخدر عنوان گردیده و از ۱۰۰ نفر از معتادین که به پرسشنامه در این شهرستان جواب داده اند.

 
۷۵ درصد یکی از علل گرایش به مواد مخدر را معاشرت با دوستان معتاد و فریب دوستان ناباب عنوان نموده اند و بیش از ۸۰درصد، در میان دوستانشان افراد معتاد به مصرف مخدر وجود داشته است.

 
بیش از ۷۵ درصد دوستانشان آنها را به استعمال مواد مخدر و سیگار تشویق می کردند و بیش از ۶۵ درصد در اوایل استعمال مواد مخدر دوستانشان با آنها همکاری می کرده اند.

 
همچنین نتایج مربوط به اولین مکان تجربه مواد نشان داد که منزل دوستان با ۳۳درصد اولین مکان تجربه مصرف مواد گزارش شده است.

 
بنابراین فرضیه وابستگی به دوستان و گرایش افراد به مصرف مواد مخدر تایید می شود لذا خانواده ها باید نسبت به دوستان فرزندان خود حساسیت ویژه داشته باشند.

 
*رئیس اداره اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی استان همدان
کد مطلب : 206277