توصيه به ديگران
۰
شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۵۴
شکست خیال‌پردازی «تضمین برجام با قراردادهای تجاری»
در حالی که دولت روحانی، قراردادهای تجاری چرب و نرم با غربی‌ها را تضمینی برای اجرای برجام می‌دانست، حالا مدت کوتاهی پس از اعلام «رنو» مبنی احتمال تعلیق فعالیت‌هایش در ایران، «توتال» هم اعلام کرده که منتظر تصمیم کنگره آمریکا درباره ایران است.
Share/Save/Bookmark
به گزارش عصر امروز پاتریک پویان، مدیرعامل شرکت نفتی فرانسوی توتال در جدیدترین اظهار‌نظر خود درباره تصمیم رئیس‌جمهور و کنگره آمریکا درباره تحریم مجدد ایران گفته است که، اگر توتال بر اساس قانون ملزم به خروج از ایران شود، از این کشور خارج خواهد شد.


به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، مدیرعامل شرکت توتال در حاشیه یک کنفرانس نفتی در پاریس گفت: «فرآیندی در آمریکا در جریان است. کنگره باید تصمیمی در این باره اتخاذ کند. آنچه در مورد این فرآیند خوب است این است که موضع آمریکا را روشن خواهد کرد.»


«چه کسی می‌داند، شاید نتیجه این روشن شدن موضع مثبت باشد. من فکر نمی‌کنم اکثریتی در سنای آمریکا وجود داشته باشد که خواهان لغو توافق هسته‌ای باشد.»این گزارش می‌افزاید، پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا هفته گذشته از تایید پایبندی ایران به برجام خودداری کرد، کنگره آمریکا دو ماه زمان دارد که در مورد وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران تصمیم گیری نماید. کشورهای چین، فرانسه، روسیه، انگلیس، آلمان و اتحادیه اروپا از دیگر امضاء کنندگان این توافق هستند.


توتال اولین شرکت بزرگ نفتی غربی بود که برای توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی با ایران قرارداد امضا کرد. تصمیم کنگره مبنی بر وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران ممکن است این پروژه را به خطر بیاندازد.


گفتنی است پاتریک پویان پیش از این در مصاحبه‌ای با «اینترنشنال اویل دیلی» هم درباره اظهارات اخیر رئیس‌جمهور آمریکا درباره ایران اعلام کرد که این شرکت عواقب تصمیم ترامپ را بررسی خواهد کرد و اگر قوانینی مبنی بر اجبار و عقب‌نشینی از اجرای قرارداد با ایران وجود داشته باشد، مجبوریم تبعیت کنیم.


یکی پس از دیگری


گفتنی است، کمتر از دو هفته پیش هم مدیر ارشد اجرایی گروه رنو از تعلیق همکاری تجاری با ایران در صورت غیرممکن شدن تجارت با ایران خبر داد. کارلوس گوسن، گفته است که «اگر ما نتوانیم آنجا بدون درنگ فعالیت کنیم پس برای یک، دو یا سه سال در آنجا فعالیت می‌کنیم، زیرا من فکر نمی‌کنم که این موقعیتی باشد که برای همیشه ادامه یابد.»


متأسفانه در حالی فرانسوی‌ها به راحتی از احتمال تعلیق فعالیتشان در ایران می‌گویند که دولت روحانی از زمان اجرای برجام، امتیازات ویژه‌ای برای شرکت‌های فرانسوی - حتی آنهایی که در ایران بدسابقه هستند- تدارک دیده است.


این امتیازات تا جایی پیش رفت که دبیر انجمن واردکنندگان خودرو اظهار کرد «ریتم مسئولان خودرویی کشور با فرانسوی‌ها تنظیم می‌شود» و رئیس ‌این انجمن هم گفت که «فرانسوی‌ها به کمک مسئولان داخلی در حال مهندسی بازار خودروی ایران هستند.»


اما بعد از آن همه امتیازات فرانسوی‌ها در قرارداد با دولت روحانی، حالا به فاصله کوتاهی از اظهارات مسئولان رنو درباره خودروسازی کشور، یک شرکت فرانسوی دیگر هم از احتمال توقف فعالیتش در ایران سخن می‌گوید.


البته این محدودیت فعالیت شرکتهای غربی، جدا از موانع تعرفه‌ای است که آنها برای حمایت از تولیدات خودشان، بر محصولات کشورمان قرار می‌دهند. در همین رابطه بود که چندی پیش اتحادیه اروپا اعلام کرد که واردات محصولات فولادی از کشورهای ایران، برزیل، روسیه و اوکراین به اتحادیه اروپا مشمول تعرفه‌های 17 تا 95 یورویی در هر تن خواهد شد.


گفتنی است دولت روحانی مدعی بود قرارداد با شرکت‌های خارجی مانع بازگشت تحریم‌ها خواهد شد اما حالا پیداست که نه تنها شرکت‌های آمریکایی، که شرکت‌های اروپایی هم در صورت برگشت تحریم‌ها، ایران را ترک خواهند کرد.


منتقدان از همان ابتدا گفتند که این شرکت‌ها بدسابقه‌اند و در زمان تحریم، کشور را تنها می‌گذارند، اما دولت مدعی بود قرارداد با شرکت‌های خارجی مانع بازگشت تحریم‌ها خواهد شد. حالا پیداست که نه تنها شرکت‌های آمریکایی، که شرکت‌های اروپایی هم در صورت برگشت تحریم‌ها، ایران را ترک خواهند کرد.
مرجع : کیهان
کد مطلب : 219798