با افتتاح نخستین کارگاه تولید کنسانتره میکروجلبک در گیلان، کشت و پرورش چهار گونه میکروجلبک برای تغذیه ماهیان گرمابی در ایران امکانپذیر شد.
به گزارش عصر امروز به نقل از فارس، مدیر عامل شرکت «ریز جلبکی پارسیان» عصر امروز در مراسم افتتاحیه نخستین کارگاه نیمه صنعتی تولید کنسانتره میکرو جلبک در ایران در روستای فشتام رشت با تبریک فرا رسیدن دهه مبارک فجر و آغاز سی و چهارمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به تنظیم پروپزال خود مبنی بر تولید جلبک در ایران اشاره کرد و گفت: با احداث این کارگاه نیمه صنعتی در گیلان برای نخستین بار در ایران کشت و پرورش چهار گونه میکرو جلبک و کنسانتره کردن آن برای تغذیه ماهیان گرمابی پرورشی به ویژه فیتوفاگ امکانپذیر شده است.
حمید دنیایی داریان، با اشاره به مشخصات فنی این فناوری افزود: در شرایط فعلی در کشور ما برای پرورش بچه ماهیان فیتوفاگ و حتی مراحل اولیه پرورش «لارو» از کودهای شیمیایی برای باروری استخرها استفاده میشود که این کودها عوارض مختلفی را به دنبال دارند.
وی استفاده بیرویه و نامناسب از این کودها را موجب بروز مشکلات در استخرهای پرورش ماهیان مانند بروز بلوم جلبکهای سمی، مرگ و میر ماهیان، کیفیت نامناسب گوشت ماهیان، کاهش اکسیژن و ... ذکر کرد و یادآور شد: این مشکل میتواند از طرفی نیز موجب شود تا جلبکهای مورد نیاز و مناسب برای رشد بیشتر ماهیان در استخرها غالب شود.
مدیر پروژه تولید میکرو جلبک در گیلان با بیان اینکه استفاده از جلبکهای مناسب با توجه به سایز تیغههای آبشش ماهی و هضم آسان و دارا بودن پروتئین و اسید چرب غیر اشباع بالاتر میتواند در تسریع رشد ماهیان مفید واقع شود، ادامه داد: استفاده از جلبک مناسب میتواند در کیفیت گوشت ماهی فیتوفاگ تاثیر گذاشته و طعم آن را نیز مطبوعتر کند.
وی با تصریح بر اینکه در پرورش زئوپلانکتون نیز استفاده از جلبک مناسب با توجه به سایز دهن و خوشخوراک بودن روی میزان تغذیه و تولید مثل و رشد تاثیرگذار است، خاطرنشان کرد: بنابراین ماهی که از این نوع زئوپلانکتون استفاده و تغذیه میکند رشد بهتری نیز دارد.
دنیایی داریان، دستیابی به رشد بهتر ماهیان، از بین بردن خطرات مرگ و میر ماهیان، استفاده از کوددهی نامناسب بهویژه در تابستان، رسیدن به خودکفایی، تولید درآمد و اشتغالزایی را از جمله مزیتها و آثار اقتصادی و اجتماعی حاصل از تولید این محصول در کشور خواند.
وی تصریح کرد: تولید انبوه این کنسانتره میتواند دغدغه مشکلات کوددهی و غنی بودن استخر را از بین ببرد.
مدیر عامل شرکت «ریز جلبکی پارسیان» استفاده از این کنسانتره را موجب رشد و تکثیر «زئوپلانکتون» دانست و گفت: این امر میتواند مورد تغذیه ماهیان بیگ و دیگر ماهیان نیز قرار گیرد.
وی تمام تولید کنندگان ماهیان گرمابی، تولید کنندگان میگو و تولیدکنندگان ماهیان زینتی در کشور را جزو مشتریان اصلی این فناوری معرفی کرد و متذکر شد: این محصول در صنعت دام و طیور نیز میتواند به عنوان غذای زنده مورد استفاده قرار گیرد.
دنیایی داریان، با قدردانی از مسئولانی که از این طرح حمایت کردند، افزود: حمایت از طرحهای دانشبنیان در توسعه اقتصادی و علمی کشور تاثیرگذار است.
در کارگاه مذکور قرار است علاوه بر تولید کنسانتره میکرو جلبک، ماکارونی جلبک، غذای ماهی جلبک، پاستیل جلبک، شکلات جلبک، شامپو جلبک، قرص «اسپیرولینا» برای بیماری کمخونی و تامین ویتامینهای ب۱، ب۲ و ب۱۲ نیز بهزودی تولید شود.
با تولید این جلبک در کشور از این پس استخرداران و پرورش دهندگان ماهیان گرمابی از بروز مشکلاتی مانند بلوم جلبکی (تولید سم توسط جلبکهای سمی در آب ماهیان) مصون هستند.
این طرح که برای نخستین بار در کشور انجام شده مورد حمایت پارک علم و فناوری گیلان، موسسه تحقیقات شیلات ایران و دفتر سرمایهگذاری و برنامهریزی امور فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور قرار گرفته است و بهزودی برای رسیدن به تولید انبوه در شهرک صنعتی سفیدرود مستقر میشود.